Brankář Chelsea Čech: Letošní titul byl ze všech nejtěžší - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Brankář Chelsea Čech: Letošní titul byl ze všech nejtěžší

Ikona

10. května 2010, 16.25 | LONDÝN/PRAHA | Dvě skleničky šampaňského a noc strávená s rodinami spoluhráčů v jednom z londýnských klubů - tak oslavil český brankář Chelsea Petr Čech zisk třetího titulu v anglické Premier League. Čech se v pondělí s novináři podělil o dojmy z trofeje. Chelsea si titul zajistila po nedělní vysoké výhře 8:0 nad Wiganem. Pro českého gólmana to byla už třetí trofej v nejvyšší anglické soutěži, podle Čecha byl její zisk ze všech nejtěžší.

 

"Bylo to těžší, protože při předchozích příležitostech jsme měli titul zajištěný nějakou dobu dopředu a v posledních zápasech jsme věděli, kolik bodů nám stačí získat. Kdežto tuhle sezonu to bylo dramatičtější, v polovině ledna jsme poztráceli body a byli bod za Manchesterem United. Měli jsme těžké zápasy a všechno jsme zvládli, toho si ceníme nejvíc," řekl Čech novinářům při pondělní videokonferenci v prostorách společnosti Sport Invest International.

Bezprostředně po výhře nad Wiganem propukly v kabině Chelsea oslavy. "V šatně jsem měl sklenku šampaňského s ostatními, pak ještě v průběhu večeře další, ale to bylo všechno. Tady v Londýně jsme měli domluvený jeden klub, kde byli rodiny všech hráčů. Ve tři ráno jsem už ale byl doma," popsal český gólman průběh oslav. Čech dostal po nedělním utkání bezpočet gratulací, nejvíce jej ale nadchla ta od gólmana Liverpoolu Reiny. "Cením si každého blahopřání, s Reinou jsme letos oba skončili se sedmnácti nulami na kontě, a tak se vždycky trochu špičkujeme," usmál se český brankář.

Přestože Chelsea získala svůj první titul po čtyřech letech, trenér Carlo Ancelotti svým svěřencům delší volno nedopřál. "V pondělí bychom měli i tak volno, program se nemění kvůli oslavám a v úterý už je zase trénink," uvedl Čech. Chelsea totiž už v sobotu čeká finále FA Cupu s Portsmouthem a letošní sezonu chtějí "Blues" zakončit ziskem dvou pohárů. Chelsea ještě nikdy ve své historii nevyhrála Premier League a Anglický pohár zároveň.

"V sobotu je další zápas, chceme double. Bude to znovu ošidné, je složitější se po titulu koncentrovat na další utkání. Portsmouth nemá co ztratit, letos mu nic nevycházelo a to pro nás není úplně dobře. Na druhé straně chceme být prvním týmem Chelsea, který získá double, to by mohlo být rozhodující," věří český gólman.

Podle Čecha byla letošní sezona anglické ligy nesmírně vyrovnaná a nakonec rozhodl i fakt, že "Blues" uspěli v bitvách s týmy z velké čtyřky - tedy Arsenalem, Manchesterem United a Liverpoolem. "V průběhu roku jsme vyhráli všechny zápasy proti těmto soupeřům, věděli jsme, že ty duely dokážeme zvládnout a to nám dalo sebevědomí. Liga byla vyrovnaná, všechny týmy poztrácely dost bodů. Prohráli jsme sedm zápasů a nakonec to nemělo vliv na titul, všichni další protivníci totiž ztratili taky a až do posledního kola hráli všichni o všechno," prohlásil Čech.

Velký podíl na letošním kralování Chelsea měl i trenér Ancelotti. "Sám o sobě je pozitivní a klidný člověk, jeho přístup se nezměnil - když jsme byli první a měli náskok, nebo když jsme o něj přišli. Držel se své cesty, to bylo důležité pro všechny. Klid a pohoda, co z něj byla cítit, se promítla na všech ostatních," uvedl Čech. Chelsea letos zdobily pevná obrana i smrtící útok, za sezonu tým nastřílel 103 branek. "Trenér chtěl hodně využít našeho útoku, hráči měli větší volnost a využili toho," dodal český brankář.

Podle Čecha hrála velkou roli také aféra okolo kapitána týmu Johna Terryho. "Bylo to pro všechny nepříjemné, spousta lidí a média to proti nám otočili. Jako tým jsme si chtěli pomoci, mužstvo se více semklo a to nám také pomohlo," líčil Čech.

O tom, jak se tým "Blues" do příštího ročníku změní, nechtěl český gólman příliš hovořit. "Těžko můžu mluvit o tom, jak se mužstvo změní. Přicházejí dvě až tři změny každý rok, aby se tým oživil. Čím dál víc se zapojují i mladí hráči, myslím, že také oni budou dostávat větší a větší šanci," řekl Čech.

V úterý odkryje trenér reprezentace Michal Bílek nominaci na turnaj do USA, kde se Češi utkají s Turky i domácím výběrem a Čech by u toho chtěl být. "Jsem připravený letět, zbývá ještě poslední týden a jeden zápas. Pokud se nic nestane, odletím a obě utkání odchytám," uzavřela česká reprezentační jednička.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Sport