Trojnásobný olympijský medailista Bauer vysvětlil, proč žaluje lyžařský svaz - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Trojnásobný olympijský medailista Bauer vysvětlil, proč žaluje lyžařský svaz

Ikona

7. května 2010, 01.24 | PRAHA | Trojnásobný olympijský medailista, běžec na lyžích Lukáš Bauer, vysvětlil na svých webových stránkách pohnutky, které ho vedly k podání žaloby na Svaz lyžařů ČR kvůli nepřiznaným vítězstvím v Tour de Ski 2008. "Rád bych zdůraznil, že nejsem nadšený, že k tomu vůbec došlo. Rozhodně mi nejde o finanční prostředky, jak se může na první pohled zdát, ale o princip a fakt, že jednání svazu bylo podle mého názoru v rozporu s jeho stanovami, jelikož mi znemožnil bojovat o uznání odebraných vítězství," uvedl Bauer.

 

Celá záležitost se týká Tour de Ski 2008, kterou Bauer vyhrál. Kvůli nejasným pravidlům, která stanovila Mezinárodní lyžařská federace (FIS), však přišel o tři etapová vítězství, odpovídající počet bodů a finanční prémie. Bauer vyhrál prolog a dostal se do čela průběžného pořadí Tour de Ski. V následujících etapách, do nichž se startovalo handicapově, také projel cílem jako první, vítězství však připadlo závodníkovi, který v zákrytu startovního pole dosáhl nejrychlejšího času.

Bauer chtěl tehdy na protest z Tour de Ski odstoupit. "Nakonec bylo rozhodnuto, že Svaz lyžařů České republiky podá protest k FIS. Tak se také stalo, ale ve chvíli, kdy bylo jisté, že vyhraji Světový pohár, bez mého vědomí protest stáhl. Mě tak připravil o možnost vylepšení rekordu v počtu vyhraných závodů Světového poháru v jedné sezoně, takhle jsem pouze vyrovnal zápis šesti vítězství Björna Dählieho. Navíc, kdyby mi byly přiznány body za vítězství, mohl bych navýšit svůj historicky rekordní zisk bodů v jednom ročníku SP a také rekordní náskok před druhým závodníkem v celkovém hodnocení," popsal Bauer s připomenutím, že jde též o finance, které jsou s výsledky spojeny.

SLČR se brání tím, že pokud je Bauer nespokojený, má žalovat FIS. "Na to je jednoduchá odpověď. Podle pravidel se jednotlivý závodník nemůže odvolat přímo k FIS, to může uskutečnit pouze prostřednictvím národního svazu," vysvětlil Bauer. "Tím, že svaz vzal protest zpět, znemožnil mi bojovat o uznání odebraných vítězství. To je v rozporu se stanovami," soudí lyžař, který žalobu podal prostřednictvím svého právního zástupce koncem prosince 2009. "Proč až nyní? Protože za celou tu dobu se ani přes naši snahu nepodařilo nalézt kompromis a vyčkávací taktika svazu, hra na mrtvého brouka, nás již dostala do blízkosti možné termínové kolize se zákonnými lhůtami, které jsou pro různé typy případů vyměřeny."

Městský soud v Praze se má případem zabývat na konci května.

Dvaatřicetiletý Bauer je vítězem Světového poháru 2008, dvojnásobným vítězem Tour de Ski (2008 a 2010), stříbrným olympijským medailistou z Turína 2006 na 15 kilometrů klasicky, vicemistrem světa na téže trati z Liberce 2009 a bronzovým olympijským medailistou na 15 km volně a ve štafetě na 4 x 10 km z Vancouveru 2010.

Tématické zařazení:

 » Sport