Fotbalistou roku 2009 se stal Petr Čech - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Fotbalistou roku 2009 se stal Petr Čech

Ikona

2. března 2010, 09.09 | PRAHA | Fotbalistou roku 2009 se stal na pondělním vyhlášení ve vinohradském divadle gólman Chelsea Petr Čech, který získal své celkové třetí prvenství v této anketě, když předtím triumfoval v letech 2005 a 2008. Druhý skončil útočník Milan Baroš a třetí záložník Jaroslav Plašil. Nejlepšího českého fotbalistu vyhlašují odborníci už od roku 1965.

 

Petr Čech dokázal v této anketě zvítězit potřetí v kariéře a zaznamenal tak stejný počet prvenství, jako jeho spoluhráč z reprezentace Tomáš Rosický. Pětkrát v anketě v minulosti triumfoval Ivo Viktor, čtyřikrát Pavel Nedvěd.

Druhý skončil útočník Galatasaraye Istanbul Milan Baroš, na třetím místě se umístil záložník Bordeaux Jaroslav Plašil. Do elitní pětice se ještě dostal čtvrtý Tomáš Hübschman, který v roce 2009 získal se Šachťarem Doněck triumf v posledním ročníku Poháru UEFA a také obránce Roman Hubník, který po úspěšném angažmá ve Spartě Praha zamířil v prosinci do německé Herthy Berlín.

V dalších anketách kraloval mezi trenéry jablonecký František Komňacký, Talentem roku 2009 byl vyhlášen slávista Adam Hloušek a Osobností Gambrinus ligy sparťanský stoper Tomáš Řepka. Do síně slávy českého fotbalu byl uveden in memoriam František Veselý.

Pořadí ankety Fotbalista roku 2009:

1. Petr Čech (Chelsea), 2. Milan Baroš (Galatasaray Istanbul), 3. Jaroslav Plašil (Osasuna/Bordeaux), 4. Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck), 5. Roman Hubník (Sparta Praha/Hertha Berlín), 6. Tomáš Necid (CSKA Moskva), 7. Pavel Nedvěd (Juventus Turín), 8. Tomáš Rosický (Arsenal FC), 9. Tomáš Řepka (AC Sparta Praha), 10. Marek Jankulovski (AC Milán).

Pořadí ankety Trenér roku 2009:

1. František Komňacký (Jablonec), 2. Jakub Dovalil (Reprezentace do 21 let), 3. Jiří Plíšek (FK Teplice), 4. Karel Jarolím (Slavia Praha), 5. Miroslav Koubek (Baník Ostrava).

Pořadí ankety Talent roku 2009:

1. Adam Hloušek (Jablonec/Slavia Praha), 2. Václav Kadlec (Sparta Praha) 179, 3. Jan Chramosta (Mladá Boleslav), 4. Jan Vošahlík (Jablonec), 5. Martin Zeman (Sparta Praha).

PROFIL: Petr Čech

Petr Čech, rodák z Plzně, začal svou kariéru v tamním týmu Škoda Plzeň jako útočník, ale po pár letech zamířil do branky. V dorostu výrazně vyrostl a měl tak pro post gólmana ideální předpoklady. V roce 1999 odešel Čech do Blšan, kde si také odbyl prvoligovou premiéru a o dva roky později přestoupil do pražské Sparty. To už měl za sebou úspěchy s mládežnickými reprezentacemi a další zažil právě ve Spartě. Stal se její oporou a v polovině roku 2002 si vysloužil první zahraniční angažmá.

Ještě před tím však pomohl vychytat reprezentační jednadvacítce titul na mistrovství Evropy ve Švýcarsku. Ze Sparty zamířil do francouzského Rennes a v roce 2004 se stěhoval do Londýna, kde až dodnes obléká dres londýnské Chelsea. Získal mnoho ocenění v domácím prostředí i na mezinárodním poli. Jeho kariéru však v posledních letech brzdí řada zranění, to nejvážnější na hlavě přišlo v říjnu roku 2006, kdy musel podstoupit operaci lebky a od té doby chytá se speciální helmou.

Čech je dlouhodobě stabilní jedničkou londýnské Chelsea a podle mnohých odborníků také jedním z nejlepších gólmanů na světě. V únoru letošního roku vychytal svou stou nulu v anglické Premier League, k čemuž mu stačilo 250 ligových zápasů.
Petr Čech vyhrál anketu Fotbalista roku poprvé v roce 2005, v dalších dvou letech byl druhý a svůj další triumfy přidal v letech 2008 a 2009. Svou reprezentační kariéru odstartoval 12. února 2002 výhrou v přátelském utkání proti Maďarsku.

Za éry trenéra Karla Brücknera byl oporou týmu a brankářskou jedničkou, ze sestavy vypadl jen několikrát kvůli zranění. Čech nechyběl v dresu české reprezentace ani na třech vrcholných turnajích (ME 2004 v Portugalsku, MS 2006 v Německu a na ME 2008 v Rakousku a Švýcarsku). Za národní tým odchytal 72 zápasů.

Petr Čech se narodil 20. května 1982 v Plzni. S manželkou Martinou má Čech dceru Adélu a syna Damiána.

Tématické zařazení:

 » Sport