Medveděv se zlobí, vyzval ruský olympijský výbor, aby odstoupil - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Medveděv se zlobí, vyzval ruský olympijský výbor, aby odstoupil

Ikona

1. března 2010, 16.22 | MOSKVA | Dmitrij Medveděv v pondělí vyzval činovníky, zodpovědné za výsledky ruských sportovců na zimní olympiádě ve Vancouveru, aby odstoupili. Ruského prezidenta cituje agentura Reuters. "Ti, kteří jsou zodpovědní, by měli udělat to statečné rozhodnutí a podepsat (rezignační) dopis. "Když to neumí, pomůžeme jim," pohrozil nasupený Medveděv v rozhovoru pro ruskou televizi.

 

"Dlouho jsme profitovali z úspěchů sovětského sportu, ale v určitém okamžiku to pominulo. Ztratili jsme sovětské sportovní školy a nevytvořili nové," poznamenal.

Nespokojenost s výsledky olympioniků neskrýval ani ruský premiér Vladimir Putin. "Musíme situaci změnit a vytvořit podmínky pro úspěšné představení na olympiádě v roce 2014," prohlásil.

Příští zimní olympijské hry bude hostit ruské Soči a vedení země nechce připustit další blamáž.

Ruští sportovci ve Vancouveru předvedli nejhorší výkony v historii zimních olympiád a odvezli odtud jen tři zlaté. V pořadí národů tak byli 11., za první Kanadou zaostali o 11 zlatých. Česko s dvěma zlatými skončila jen o tři místa za nimi, na 14. místě.

Zlatá očekávání nesplnili například ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko a ruští hokejisté.

Ruské vedení předpovědělo 11 zlatých, o tři více než z minulých olympijských her v Turíně.

V Turíně získali Rusové celkem 22 medailí.

Sovětskému svazu patřilo na zimních i letních olympiádách první nebo druhé místo. Před jeho rozpadem v roce 1991 byl sport jedním z "bojišť" studené války. Poté však zájem vlády o sport pohasl.

Prezident Medveděv se tentokrát cítil tak trapně, že ani neodjel na slavnostní zakončení her, což měl v plánu, píše ruský deník The Moscow Times.

Jeho poradce pro zahraniční politiku Segej Prichodko se alespoň může utěšovat lahví koňaku. Vyhrál ji, když se vsadil, že si ruští hokejisté z Kanady neodvezou žádnou medaili.

Opoziční Liberálnědemokratická strana Ruska už vyzvala k rezignaci ministra sportu Vitalije Mutka. A vysoce postavený člen vládní strany Spojené Rusko Boris Gryzlov se dal slyšet, že jakékoli umístění pod čtvrtou příčkou bude neúspěchem nejen sportovců, ale i těch, "kdo na sportovce dohlížejí".

Spouštěčem kritiky se stal prohraný zápas ruské hokejové reprezentace ve čtvrtfinále olympijského turnaje s Kanadou v poměru 3:7.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Sport