ZOH 2010 - Hry XXI. Zimní olympiády ve Vancouveru byly zakončeny - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010 - Hry XXI. Zimní olympiády ve Vancouveru byly zakončeny

Ikona

1. března 2010, 09.33 | VANCOUVER | V noci na pondělí byly ve Vancouveru slavnostně zakončeny XXI. Zimní olympijské hry. V největší nafukovací hale světa BC Place, převzalo olympijskou štafetu ruské město Soči, které uspořádá sportovní svátek v roce 2014. V noci na pondělí byly ve Vancouveru slavnostně zakončeny hry XXI. zimní olympijské hry. V největší nafukovací hale světa BC Place, převzalo olympijskou štafetu ruské město Soči, které uspořádá sportovní svátek v roce 2014.

 

Slavnostní zakončení zahájila nečekaně kanadská rychlobruslařka Catriona Le May Doanová. Alespoň na necelé dvě hodiny tak hořel v BC Place olympijský oheň zásluhou ženy, která při zahajovacím ceremoniálu pochodeň nemohla z technických důvodů k ohni připojit.
Organizátoři tímto zajímavou a humornou formou napravili faux pas z úvodního dne her.

Na úvod snowboardisté a surfaři vyobrazili javorový list – symbol Kanady, a dále už slavnostní zakončení probíhalo formou závěrečné party. Při té byli kanadští organizátoři hostiteli sportovců, kteří zůstali v dějišti olympiády až do posledního dne sportovního svátku.

Vlajkové defilé bylo tentokrát jen v režii jednotlivců a osobností jednotlivých výprav. Českou vlajku přinesla na plochu BC Place dvojnásobná olympijská vítězka, rychlobruslařka Martina Sáblíková. Mezi vlajkonoši se ale objevili i další sportovci, jejichž příběh se stal symbolem vancouverské olympiády. Domácí Kanadu prezentovala bronzová medailistka z krasobruslení Joannie Rochetteová, které den před začátkem soutěží zemřela matka. Nizozemsko pak zastupoval rychlobruslař Sven Kramer, jehož od zlaté medaile na 10 kilometrů odstavila chyba jeho trenéra.

Po vlajkonoších naběhli na plochu ostatní sportovci. Tentokrát ne podle jednotlivých výprav, ale společně, jak velí olympijská myšlenka.

Chyběli však mezi nimi sportovci Chile, kteří odjeli z Vancouveru poté, co silné zemětřesení zasáhlo jejich zemi. Chyběl mezi nimi i gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili, který zemřel na následky nehody v ledovém tobogánu ještě před začátkem olympiády. Jeho smrt pak zůstala stínem nad sportovním svátkem po celou dobu her. Jeho památku připomenuli v závěrečné řeči i John Furlong, předseda organizačního výboru her, i Jacques Rogge předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV).

Šéf MOV předal olympijskou štafetu organizátorovi XXII. Zimní olympiády. Černomořské Soči představil sám jeho starosta Anatolij Pachomov.

Ruského pořadatele přišly podpořit i sportovní celebrity, které ve Vancouveru o zlato bojovaly neúspěšně - krasobruslař Jevgenij Pljuščenko nebo Alexander Ovečkin. Ruské Soči také představilo logo další olympiády, to poprvé v historii obsahuje i webovou adresu.

Olympijský oheň ve Vancouveru uhasl v neděli 28. února v 19 hodin (pondělí 04.00 SEČ). Poté ještě pokračovala zábavná show.

Česká výprava odjela z Vancouveru s historicky nejlepší medailovou bilancí. Zasloužila se o ni především trojnásobná medailistka Martina Sáblíková. Další cenné kovy přidali Lukáš Bauer, štafeta lyžařů běžců a slalomářka Šárka Záhrobská.

Tématické zařazení:

 » Sport