Experti čekají na jaře v Gambrinus lize velký boj o titul i záchranu, favoritem je Sparta - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Experti čekají na jaře v Gambrinus lize velký boj o titul i záchranu, favoritem je Sparta

Ikona

26. února 2010, 17.56 | ČESKÁ REPUBLIKA | Pět aspirantů na mistrovský titul a stejný počet adeptů na dvě sestupová místa, tak vyrovnaná bude podle oslovených expertů jarní část fotbalové Gambrinus ligy. Bývalý trenér národního týmu Petr Rada tuší, že se mistrem se stane pražská Sparta, internacionál Karol Dobiaš však neodepisuje ani Slavii.

 

Bývalý trenér národního týmu Petr Rada má jasno, že si to o titul rozdají Sparta, Teplice, Jablonec a Ostrava. Z boje o pohárové příčky pak neodepisuje Plzeň ani Slavii Praha. "Asi největší ambice má podle mého Sparta, která výrazně posílila. Přišel Sionko, což je asi vůbec nejvýraznější zimní posila. Je to reprezentant, hodně kvalitní hráč, navíc se vrátil do prostředí, které zná. No a pak samozřejmě Letenští získali Brabce do obrany místo Hubníka. Brabec bude mít velkou motivaci. Celkově myslím, že větší zkušenosti rozhodnou ten boj o titul ve prospěch Sparty," dodává Rada.

Přesto se dá čekat, že Letenští rivalům na špici neuniknou a o titul se bude hrát až do konce nejvyšší soutěže. "Bylo by dobře, kdyby se třeba o titulu rozhodovalo až v posledním kole, kdy hraje Sparta s Teplicemi," pohlíží do budoucnosti Rada. Právě Teplice vidí jako největšího rivala Letenských. "Mají zápas k dobru, když ho vyhrají povedou o tři body. Určitě budou hrát nahoře. Černým koněm pro jaro je podle mého Jablonec. Získal do útoku Pekharta, rozstřílel se mu Lafata. A navíc je tam šéfem klubu pan Pelta, ten by si úspěch zasloužil," vykládá trenér Rada. "Kousat bude i Ostrava."

Z boje o přední příčky nevylučuje ani úřadující mistry z Edenu - pražskou Slavii. "Mají sice ztrátu, ale v tříbodovém systému se dá vymazat. Jednoduché to mít nebudou, ale počítat na pohárová místa se s nimi musí," doplňuje.

Podobný okruh kandidátů na mistrovský titul pochopitelně vidí i internacionál Karol Dobiaš a stejně jako Rada předvídá napínavé jaro v Gambrinus lize. "Sparta v zimě posílila lépe než Slavia, ale výsledky obou těchto mužstev nebyly úplně ideální. Jsem zvědavý, jak to bude vypadat. Ať si ale nikdo nemyslí, že když ten tým v přípravě před dvěma týdny nehrál dobře, že se najednou zvedne a bude zářit," tuší vyrovnanou bitvu o titul a pohárové příčky. "Slavia má sice ztrátu, ale mužstva na čele můžou klopýtnout a když bude tým trenéra Jarolíma v závětří trpělivě sbírat body, může se do boje o titul vrátit. Já to Slavii přeju," doplňuje Dobiaš.

Stejně napínavý jako boj na špici očekává Petr Rada i bitvu ve spodních patrech tabulky. Kdo sestoupí je ale prý těžké odhadovat. "Bude tam namočených posledních pět mužstev současné tabulky. Rozhodovat může už teď na startu i to, že týmy bez vyhřívaného trávníku nebudou začínat doma," tuší zkušený trenér.

V zimě byl nejvíc překvapený tím, kolik změn udělal poslední tým tabulky - Bohemians Praha. "Klub získal dost kvalitních hráčů - Pospíšila, Drobného, Devátého nebo Flachbarta. Ale ti kluci spolu nehráli, přijde mi, že těch zásahů do sestavy je až moc. Taky si myslím, že tahle Bohemka udělala chybu, když se rozešla se Zoubkem, který patřil mezi její nejlepší hráče. Zoubka si pak vzalo Kladno a já si myslím, že Zoubek bude mít pořádnou motivaci. Bude to hodně zajímavé. Sám nepřeju sestup nikomu a budu zvědavý, jak to nakonec dopadne," říká Rada.

Karol Dobiaš má o jednom sestupujícím celkem jasno. "Myslím, že půjde dolů Střížkov, který má na posledním místě ztrátu a konkurenti se budou snažit, aby už dole zůstal. O druhé sestupové místo to bude boj, namočené jsou tam Budějovice, Kladno, Slovácko. Já si samozřejmě přeju, aby se zachránila naše vršovická Bohemka," dodává internacionál.

Druhá část fotbalové Gambrinus ligy startuje 17. kolem už tuto sobotu.

Tématické zařazení:

 » Sport