ZOH 2010 - Čeští hokejisté podlehli Finům a do semifinále se nepodívají - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010 - Čeští hokejisté podlehli Finům a do semifinále se nepodívají

Ikona

25. února 2010, 10.24 | VANCOUVER | Čeští hokejisté prohráli ve čtvrtečním čtvrtfinálovém utkání olympijského turnaje s Finskem 0:2 a do semifinále se nepodívají. O vítězství Suomi rozhodl v 54. minutě Niklas Hagman, jenž v přesilovce tečoval Niskalovu ránu, pojistku postupu pak přidal do prázdné brány Valtteri Filppula. Kormidelník Vladimír Růžička stáhl v klíčovém čtvrtfinálovém utkání českou sestavu pouze na šest obránců.

 

Michálek s Blaťákem tak zůstali v úvodu pouze na lavičce. Také Finové nasadili do důležitého zápasu jen šest beků, Joni Pitkönen nemohl zasáhnout do hry kvůli disciplinárnímu trestu, jenž vyfasoval za zákrok na švédského útočníka Hörnqvista.

Čeští hokejisté chtěli proti Suomi především zlepšit pohyb a důraz v osobních soubojích. To se jim v úvodní periodě dařilo. Oproti duelu s Lotyši změnili styl hry, byli aktivnější a hodně bruslili. Již ve 3. minutě měl šanci Červenka, branku ale přestřelil. Na druhé straně si slibnou příležitost vypracoval Jokinen a Vokoun musel poprvé demonstrovat svoje umění.

První třetina byla ve znamení častých vyloučení českých hráčů, kteří museli čelit sérii přesilovek soupeře. Svěřenci kouče Růžičky si však s kritickými situacemi poradili. Kvalitním napadáním si navíc vytvářeli tlak. Obrovskou příležitost měl Eliáš. Gólman Kiprusoff ale jeho pokus z úhlu bravurně zlikvidoval. Těsně před přestávkou stálo při Finech i štěstí. Plekancova rána přepadla Kiprusoffovi přes lapačku, do sítě ovšem nepronikla.

Finové na začátku prostřední dvacetiminutovky výrazně přidali v pohybu a český tým přehrávali. Jenže Vokoun držel svůj celek nad vodou, obrovskou možnost měl po Hagmanově pasu Miettinen, český brankář ale předvedl vynikající zákrok. Na opačném pólu kluziště uháněli Plekanec s Eliášem na jediného finského obránce, prvně jmenový to zkusil backhandem, Kiprusoff ale stačil vymrštit beton a dorážející Eliáš neusměrnil kotouč do prázdné brány. V závěru znovu exceloval Vokoun poté, co se po Plekancově chybě ocitl ve výtečné pozici Hagman. Česká opora brankoviště se poté vytáhla také po jedovce Selänneho.

Drama pokračovalo i v závěrečné části. Tutovku spálil ve 46. minutě Jágr, který se protlačil k dorážce, v rozhodujícím okamžiku mu ale puk sklouzl po holi. Šance se posléze střídaly na obou stranách, Vokoun nejdříve zneškodnil dělovku Hagmana, poté v přečíslení tři na dva trefil Eliáš vnější tyč.

Rozuzlení přišlo v 54. minutě. Erat inkasoval dvouminutový trest, Niskala vypálil a před Vokounem tečoval kotouč do sítě Hagman. Vyrovnat mohl Plekanec, Kiprusoff byl však neprůstřelný. Český tým to v závěru zkusil s hrou bez brankáře, v ní pak Valtteri Filppula pojistil postup Suomi do semifinále.

Tématické zařazení:

 » Sport