ZOH 2010 - Martina Sáblíková: Hrábla jsem si úplně na dno sil, byla to odveta za Turín - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010 - Martina Sáblíková: Hrábla jsem si úplně na dno sil, byla to odveta za Turín

Ikona

25. února 2010, 09.23 | VANCOUVER/WHISTLER | Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková se ve středu před půlnocí stala na XXI. Zimních olympijských hrách v kanadském Vancouveru vítězkou závodu na 5000 metrů a získala už svou třetí medaili na těchto hrách. Po závodě se přiznala, že si hrábla až na dno svých sil, protože nebyla zdravotně v pořádku.

 

Dvaadvacetiletá rychlobruslařka získala ve Vancouveru už zlato na 3000 metrů a bronz na 1500 metrů a tím pádem se stala jedinou českou sportovkyni, která dokázala vyhrát na jedné zimní olympiádě tři medaile. Stala se také čtvrtou rychlobruslařkou v historii, která dokázala je jedněch hrách vyhrát na dvou tratích.

"Byla to rozhodně nejtěžší medaile za poslední tři čtyři roky. V závěru závodu už mě neposlouchaly nohy, dojížděla jsem silou vůle a popoháněná hlasem trenéra Petra Nováka. Věděla jsem, že mám náskok asi jeden a půl sekundy a bylo mi jasné, že nemůžu moc ´vykápnout´. Tempo se mi podařilo udržet a nakonec jsem byla první o víc než čtyři desetiny. Ale vůbec jsem si nebyla jistá, že vyhraju, i když mě všichni brali za největší favoritku," prohlásila Martina Sáblíková po vítězném závodě.

Získala ve Vancouveru pátou medaili pro českou výpravu a tím se staly XXI. ZOH nejúspěšnější zimní olympiádou pro Českou republiku v celé historii.

"Nikdy jsem si takhle nehrábla až na dno sil. Nebyla jsem v pořádku. Karolína Erbanová onemocněla a něco jsem od ní chytila, jsem dost nachlazená a mám rýmu. Jsem na kapkách a práškách. Ráno mi bylo tak mizerně, že jsem ani nešla před závodem trénovat, což snad nepamatuju. Když zajela Němka Stephanie Beckertová čas pod 6:52 min., tak jsem si nevěřila, že to taky dokážu. Ale když jsem viděla trenérův výraz a Petr mi opakoval, že to zvládnu, tak jsem tomu uvěřila. Po závodě se mi udělalo tak strašně špatně, že jsem nedokázala ani zvednout ruku," líčila Sáblíková své pocity spojené se zlatou jízdou.

"Nebylo mi sice dobře, ale chtěla jsem vyhrát za každou cenu. Sice s těma holkama závodím běžně na Světovém poháru, ale až tady jsem si chtěla dojet pro odplatu za Turín, kde jsem na pětce skončila čtvrtá. Ale šla jsem Stephanii Beckertové poděkovat za její čas, který mě vyhecoval. Teď mě úplně příšerně bolí nohy, snad ani nepamatuju, kdy jsem cítila naposledy takhle unavená," poznamenala subtilní rychlobruslařka, která si tentokrát nemohla dojít pro medaili přímo v hale Richmond Olympic Oval, jako když získala bronz na 1500 metrů. Organizátoři rozhodli, že medailový ceremoniál bude opět na Medal Plaza ve Vancouveru.

Po závodě si telefonovala s předsedou vlády České republiky Janem Fischerem, čekala ji dopingová kontrola, předávání medailí a večer návštěva Českého domu v hotelu Delta Burnaby. "Teď jsem zralá akorát tak zalézt někam do tepla, lehnout si a spát. Všechno mě bolí, jsem na padnutí, ale snad si to zlato ještě dokážu dneska nějak užít," dodala Martina Sáblíková.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Sport