ZOH 2010 - Gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili zemřel po nehodě na tréninku - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010 - Gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili zemřel po nehodě na tréninku

Ikona

13. února 2010, 08.57 | VANCOUVER/WHISTLER | Gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili podlehl těžkým zraněním, která utrpěl v pátek při nehodě na tréninku na olympijské dráze ve Whistleru. Informuje o tom BBC, agentura Reuters a server France 24. Kumaritašvili se těžce zranil při tréninku na olympijské dráze ve Whistleru poté, co ve zhruba 130kilometrové rychlosti vylétl z dráhy a narazil do nosníku.

 

K nehodě došlo v šestnácté, poslední zatáčce dráhy, kde závodníci jedou nejvyšší rychlostí.

Podle svědků jednadvacetiletý Kumaritašvili upadl do bezvědomí a zdravotníci ho museli na místě resuscitovat. Gruzínský sportovec byl poté sanitkou převezen do nemocnice. Německý zástupce v Mezinárodním olympijském výboru Tomas Bach uvedl, že "o něco později zemřel". Trénink sáňkařů byl bezprostředně po nehodě zrušen.

Incident se odehrál ještě před zahájením zimních olympijských her v kanadském Vancouveru. První soutěžní den sáňkařů je na programu v noci na neděli a Kumaritašvili nebyl favoritem soutěže.

Sáňkařská dráha v kanadském Whistleru je považovaná za nejrychlejší na světě. Nyní se ukazuje, že je také jedna z nejnebezpečnějších - při tréninku ji nezvládlo již několik závodníků.

Během pátečního tréninku na ní havaroval dokonce favorit závodu, italský sáňkař Armin Zöggeler, ve čtvrtek například také rumunská závodnice Violeta Stramaturaruová, která byla po nehodě podobně jako gruzínský sáňkař krátce v bezvědomí.

Britská reprezentantka ve skeletonu Amy Williamsová se ještě před Kumaritašviliho nehodou svěřila se svými obavami z rychlosti dráhy. "Jen doufám, že whistlerská dráha je bezpečná a že tu nebude moc nehod a vážných zranění," uvedla v rozhovoru s reportérem BBC.

Tématické zařazení:

 » Sport