ZOH 2010: Soupeřky Martiny Sáblíkové mají třikrát dražší výbavu - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010: Soupeřky Martiny Sáblíkové mají třikrát dražší výbavu

Ikona

12. února 2010, 10.26 | VANCOUVER | Rychobruslařka Martina Sáblíková, která v neděli večer SEČ zahájí svůj první boj o medaili na XXI. Zimních olympijských hrách v kanadském Vancouveru v závodě na 3000 metrů, má mnohem méně finančně nákladné vybavení než její největší soupeřky. Prozradil to ve čtvrtek její trenér Petr Novák. Sáblíková patří rozhodně mezi hlavní favoritky na zlaté medaile v závodech na 3000 a 5000 metrů.

 

Podle výsledků "trojky" se ještě rozhoduje, zda nastoupí i na start závodu na 1500 metrů. Na této trati se v této sezoně velmi zlepšila a její šance na dobré umístění je velice slibná. Proto je nejpřitažlivějším objektem pozornosti médií z rychlobruslařsky silných zemí, což platí zejména o Kanadě, Nizozemsku a Německu. Spatřují v ní kandidátku s potenciálem jedné z největších hrdinek her. V těchto státech má rychlobruslení obrovskou materiální, finační a marketingovou podporu.

" Nejkvalitnější brusle stojí 90 až 100 tisíc korun a vyrábí je samozřejmě specializované firmy. Martina a další naše závodnice však jezdí na bruslích, které stojí asi třikrát méně, zhruba kolem 30 000 Kč. Nemáme tedy tak špičkový materiál, ale protože na tom Martina Sáblíková jezdí dobře a soupeřky poráží, tak jsme nechtěli před sezonou ani v jejím průběhu nic měnit. Martina má jedny brusle, a ten pár jí vydrží tak tři čtyři roky. Mám pro ni pochopitelně jedny náhradní, kdyby se cokoliv stalo, ale trénuje i závodí na těch samých," prozradil kouč Petr Novák. Některé její soupeřky používají více párů a mění je častěji.

Důležité jsou také závodní kombinézy, při jejichž výrobě se používají moderní drahé aktivní materiály. "Také si necháváme šít kombinézy v Nizozemsku jako naši soupeři, Martina jich má celkem jenom pět, z toho dvě závodní a tři tréninkové. Vydrží nám tak tři roky. Ušití jedné stojí mezi devíti až dvanácti tisíci korunami, stejné mají Rusové, Kazaši a možná i Nizozemci, ale každý chce jiný materiál, různě finančně náročný. Vždycky mám zase připravenou náhradní kombinézu, na níž jsou všechna potřebná loga. Stejné je to s Karolínou Erbanovou," upřesnil trenér dvojnásobné nejlepší české sportovkyně roku z let 2007 a 2009. Výbava špičkových rychlobruslařek např. z Německa je mnohem objemnější.

Obě používají stejný materiál, takže se záložními sadami vybavení to není složité. "Kombinujeme boty značky Viking a nože značky Maple. Obě firmy samozřejmě vyrábějí boty a nože jako komplety, ale my to kombinujeme. Nejsme sami, kdo to tak dělá. Ale jenom v materiálu to určitě není. Pamatuju se, jak před olympiádou v norském Lillehammeru šla zvěst, že nizozemský rychlobruslař Riitsma přijde s botami a bruslemi úplně jiné generace a bude všechny porážet o autobus. Viděl jsem je, byl to fantastický pohled. Boty a nože úplně z jiné planety, nějaké kosmické materiály a podobně. Jenže největší favorit olympiády na nich skončil v úplném propadáku, nejenže byl bez medaile, ale dojížděl někde na desátém dvanáctém místě. Taky už jsem nikdy ty brusle od té doby neviděl," pravil s úsměvem mág českého rychlobruslení.

V úspěších Martiny Sáblíkové hraje hlavní roli především její dokonalá bruslařská technika, která jejím soupeřkám připadá také jako z jiné planety. Součástí rychlobruslařské alchymie je však také broušení nožů, v čemž je Petr Novák mistrem. "Já jsem vyučený obráběčem kovů, takže o tom něco vím. Už jako aktivní rychlobruslař jsem si nože brousil sám. Ale Martina si umí sama nabrousit brusle přímo skvěle, i když se jí samotní zdají na tréninku hrozně pomalé. Tak mi je dá, abych je přebrousil a já většinou jen dělám, že je přebrušuji, aby to viděla. Nebo jí řeknu, že jsem je přebrousil a ani na ně nesáhnu. Martině se pak zdají pekelně rychlé. Vlastně působím jako to, čemu říkají lékaři placebo," dodal Petr Novák.

Na samotný závod si nosí Martina Sáblíková přímo k oválu standardní vybavení. Dvě kombinézy, jedny brusle, několik triček a stoličku. "A taky brousek, aby si sama na místě stačila přebrousit nože, když se něco stane. Stačí totiž na dráze malinké smítko, a to strhne třeba dva centrimetry hrany. Jsme připraveni na všechno," dodal Petr Novák.

Dalším trumfem v zákulisí úspěchů Martiny Sáblíkové je špičková zdravotní péče, kterou jí poskytuje lékař Libor Macek ze Žďáru nad Sázavou. Sám byl 20 let aktivním běžcem na lyžích a jako specialista s atestacemi na neurologii a rehabilitace umí kombinovat péči o sportovce a rozsáhlými poznatky v oblasti fyziologie. "U Martiny je pozoruhodné, že díky své mimořádné technice je u ní daleko nižší výdej energie než u ostatních rychlobruslařek a přitom je jejích schopnost adaptace na mimořádnou zátěž velmi vysoká. Péče o Martinu se váží skutečně na lékárenských vahách a nic z toho se neprozrazuje," poznamenal Libor Macek, který je při všech trénincích ve Vancouveru s týmem.

Tématické zařazení:

 » Sport