ZOH 2010: Jaromír Jágr se vrátil z Ruska do Prahy, ve středu odletí do Vancouveru - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010: Jaromír Jágr se vrátil z Ruska do Prahy, ve středu odletí do Vancouveru

Ikona

8. února 2010, 09.25 | PRAHA | Nejslavnější český hokejista všech dob a útočník klubu Avangard Omsk Jaromír Jágr v pondělí ráno přiletěl z Ruska do Prahy a ve středu odcestuje na palubě vládního letadla s premiérem Janem Fischerem a jeho doprovodem do dějiště zimní olympiády ve Vancouveru. Připojí se k české reprezentaci. Jaromír Jágr přiletěl do Prahy viditelně unavený, protože vůbec nespal.

 

Z ruzyňského letiště odcestoval domů na Kladno. "Únava je značná, ale kdybych dva dny odpočíval, tak by mi to asi moc nepomohlo. Jeden den budu v klidu a trochu se vyspím, zatrénuju si na Kladně a potom zase na cesty. Spánek je to, co teď nejvíc potřebuju," řekl po dlouhé cestě v příletové hale na letišti v Ruzyni, do níž vstoupil s vozíkem plným zavazadel a hokejek v půl sedmé ráno.

První, čemu se podivil, byly zprávy o tom, že z posledního utkání KHL, které hrál v pátek v Kazani, odstoupil po první třetině kvůli zranění třísla a jeho start na ZOH ve Vancouveru může být ohrožen. Ve skutečnosti šlo o žaludeční potíže. "Už je to pryč. Nebyl jsem jediný z našeho mužstva, kdo měl tyhle problémy. Naprosto netuším, jak se zvěst o zranění třísla narodila. Jestli s tím přišla ruská média, tak se tomu ani nedivím," podotkl útočník Omsku.

Při olympijském turnaji se vrátí na kanadské kluziště po dvou letech, během nichž po odchodu z klubu NHL New York Rangers hrál Kontinentální hokejovou ligu. "S trenérem Růžičkou jsem od skončení posledního turnaje Euro Hockey Tour vůbec nemluvil a tudíž jsme vůbec neřešili, v jakém útoku s kým budu hrát. Je to zatím plné otazníků. Před prvním zápasem bude mít kompletní mužstvo jenom jeden společný trénink a vlastně až v utkání se Slováky uvidíme jak na tom jsme. Neumím odhadnout, v jaké jsem formě, to je něco, co jeden den máte a druhý den nemáte. Pro mě je teď nejdůležitější dostat se z té velké únavy," prohlásil Jaromír Jágr.

Na turnaj ve Vancouveru se však velmi těší. "Je to v Kanadě, takže to bude mít vynikající atmosféru. Vancouver je hodně hokejové město. Šance se dají odhadovat velmi těžko. Můžete sledovat statistiky, dívat se na televizi, ale všechno zjistíte až na místě. Dva roky jsem tam nehrál, neviděl jsem hráče našich soupeřů přimo v akci, hřiště bude mít jiné rozměry, bude to úplně jiný hokej než jaký se hraje v KHL. Bude to rychlé, plné soubojů. Proti hokeji v Kanadě je hokej v KHL bezkontaktní sport," poznamenal Jágr s náznakem úsměvu v unavené tváři s několikadenním strništěm.

Potěšilo ho, že Růžičkova olympijská nominace je vnímána médii a fanoušky příznivě. "Vždycky se divím, když se u nás něco chválí... Spíš se předpokládalo, že Růža vybere starší hráče, ale zařadil i mladé, což je dobré pro český hokej. Sám jsem na zvědavý, jak to bude klapat. Bude se hrát podle nových pravidel, která považuji za spravedlivější, postup se dá uhrát přímo, bude záležet na každém gólu. O našich šancích bych zatím nespekuloval. O nás se nikdy předem moc nemluví a potom je to o výsledcích," řekl český hokejista, jemuž bude během olympiády 15. února 38 let.

Jaromír Jágr se dotkl poznámkou také často skloňovaného tématu, jestli se z Ruska ještě vrátí do NHL a zda by se znovu cítil na soutěž, kterou hrál v dresech Pittsburghu, Washingtonu a New York Rangers téměř 18 let. "Kdybych se k tomu rozhodl, tak bych asi měl na to, abych hrál ve třetí nebo čtvrté lajně," utrousil dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru, pětinásobný držitel Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování, vítěz Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL v roce 1999 a trojnásobný držitel Lester B. Pearson Award pro nejužitečnějšího hokejistu soutěže podle bodování hráčů v letech 1999, 2000 a 2006.

Prozradil, že si nepamatuje, že by ve vancouverské hale dal někdy gól. "Hráli jsme tam možná tak jednou za dva roky. Vancouver byl v jiné konferenci, ani se na tu halu moc nepamatuju," přemítal Jágr.

Skutečnost, že poletí do Kanady vládním speciálem s předsedou vlády, pojal Jaromír Jágr zcela pragmaticky. "Bude to dlouhá cesta a je důležité ji co nejvíc prospat. Časové posuny nějak moc nevnímám, mám v tom dost velkou praxi. V Kontinentální hokejové lize je to z tohohle hlediska mnohem horší než v NHL. Jednou je to čtyři hodiny plus, podruhé čtyři hodiny mínus, vzdálenosti jsou daleko větší, takže člověk musí spát co nejvíc kdy to jenom jde," dodal Jaromír Jágr a spěchal domů do Kladna.

Tématické zařazení:

 » Sport