Pro olympijskou medaili udělám všechno, slíbila sjezdařka Záhrobská - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Pro olympijskou medaili udělám všechno, slíbila sjezdařka Záhrobská

Ikona

1. února 2010, 16.59 | PRAHA | Lyžařka Šárka Záhrobská strávila po víc než měsíčním cestování po závodech pár dnů doma v Praze a už ve středu odlétá do Kanady na olympiádu, kde chce vybojovat medaili ve slalomu. Vicemistryně světa to řekla v pondělí na neformálním setkání s médii. "Udělám všechno pro to, abych získala medaili. Jakoukoli," má jasno Záhrobská, majitelka tří cenných kovů ze slalomu na třech světových šampionátech za sebou.

 

Domů do Prahy dorazila v pátek večer, ačkoli v plánu měla ještě nedělní superobří slalom Světového poháru ve švýcarském Svatém Mořici. "Rozhodla jsem se ho vynechat a aspoň ty čtyři dny být doma. Víkend jsem strávila odpočinkově, po dlouhé době jsem byla v neděli doma, odpoledne jsem si šla na chvíli lehnout. Prošla jsem si poštu, nashromážděnou za měsíc. Nafasovala jsem olympijské vybavení. A začala přemýšlet, jak nejlépe zabalit na další dlouhou cestu. Nesmím nic zapomenout, do Evropy by se pro něco vracelo těžko," popsala Záhrobská.

Předtím nebyla doma víc než měsíc. "Odjížděli jsme hned po Štědrém dnu, byl to náročný měsíc. Lienz, Záhřeb, Flachau, Maribor, Cortina d´Ampezzo, téměř každý víkend závody," vypočítala. "Něco se dařilo, něco ne. Se slalomy v Mariboru a Flachau jsem spokojená nebyla. Je sice hezké, že dojíždím do první desítky, ale cíle byly vyšší," připustila. "Chtěla jsem co nejvíc útočit na stupně vítězů a bojovat o malý křišťálový glóbus za slalom. To se nepodařilo, glóbus už letos bohužel nebude. Zůstávám ale v boji o třetí místo. Ve slalomech jsem se necítila, jak bych chtěla. Moje jízdy nemají šmrnc, jako měly třeba v Aspenu," připomněla své jediné vítězství této sezony. Náladu jí to ale nebere, pořád si na olympijský slalom věří. "Ve slalomu určitě patřím mezi favoritky, ale je nás tam takových pět, šest. Olympiáda je výjimečná, ale já si pořád věřím. I kdybych teď byla vyhrála čtyři slalomy za sebou, stejně bych si nemohla být úspěchem jistější než teď," soudí.

"V Nakisce, kde budeme do olympiády trénovat, bude čas s tím ještě něco udělat. Budu se snažit dát do lyžování dynamiku a mrštnost a navázat na Aspen. Někdy ani nevíte proč, a najednou cítíte, že je to zase ono," věří, že se všechno v dobré obrátí. Právě v kanadské Nakisce nedaleko Calgary najde Záhrobská před olympiádou a během ní útočiště, jen na závody se přesune do olympijské vesnice ve Vancouveru. "Nakiska je výborné místo pro trénink. Je tam velká zima a málo srážek, ty se vždycky zarazí o Skalisté hory. Naopak ve Vancouveru je srážek až až a počasí hodně proměnlivé," popsala.

Desátého února se pak Záhrobská se svým týmem, který zahrnuje kouče Antonína Stracha, lyžařského trenéra Miloše Machytku a fyzioterapeutku Ditu Schönfeldovou, přesune do olympijského Whistleru. Své pětadvacáté narozeniny se o den později slavit nechystá. "Moje zimní narozeniny jsou vždycky dost jednoduché, žádné bujaré oslavy. Jedenáctého mě čeká první trénink.... Po kombinaci, která se pojede 14. února, se zase na týden vrátíme do Nakisky, kde budu ladit formu na slalom."

Záhrobská se těší, že si užije atmosféru olympijské vesnice, před čtyřmi lety bydlela při turínské olympiádě stranou, v pronajatém apartmánu v Cesaně. "Těším se, že v olympijské vesnici se potkám s bráchou. Jsem ale ráda, že to budeme prokládat pobyty v Nakisce. Měsíc na jednom místě a v jednom prostředí olympijské vesnice bych asi zažít nechtěla," má jasno lyžařka.

Do Kanady odlétá ve středu. "Jedeme čtyři, zavazadel bude tak na pět set, pět set padesát kilo. Startuji ve třech disciplínách, potřebuji dlouhé lyže na sjezd a pro jistotu bereme i ty na super-G, kdyby se náhodou měnil program," vysvětlila a současně vyjádřila poděkování Českému olympijskému výboru. "Jsem jediná, kdo má tři místa pro doprovod, vím, že to není standard. Navíc všichni tři budou v mém bezprostředním okolí. Velký dík, že mi to na ČOV umožnili," zdůraznila Záhrobská, která nelituje, že právě v olympijské sezoně závodí poprvé bez trenérské podpory svého otce Petra. "Nelituju, jsem spokojená. Mám zázemí, které potřebuju. Jsem ráda, že jsem si vybrala tuhle cestu," dodala.

Tratě ve Whistleru zná jen z doslechu. "Sama jsem tam byla na žákovských závodech, někdy před dvanácti letcy. Prý ale nejsou nijak brutální, nechám se překvapit," usmála se. S sebou prý si pro rozptýlení rozhodně vezme seriál Přátelé. "Zbývají mi vidět poslední dvě série. Vezmu si také nějakou knížku, i když jsem si ještě žádnou nevybrala. Musím se porozhlédnout doma v knihovně."

Tématické zařazení:

 » Sport