Cyklista Jiří Ježek se stal nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2009 - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Cyklista Jiří Ježek se stal nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2009

Ikona

12. února 2010, 00.21 | PRAHA | Český paralympijský výbor (ČPV) vyhlásil v pražském TOP Hotelu nejlepší handicapované sportovce České republiky za rok 2009. Na rozdíl od jiných sportovních žebříčků, které se vždy na přelomu roku slavnostně oznamují, v tomto případě nejde o anketu, ale o soutěž, zohledňující body za umístění na významných mezinárodních soutěžích, dosažené rekordy i stabilitu formy.

 

Na prvních dvou místech jsou stejná jména jako o rok dříve, ale pořadí je opačné. Nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2009 se stal cyklista Jiří Ježek (ČATHS), zlatý medailista z letních paralympijských her 2000, 2004 a 2008. V uplynulém roce zazářil na mistrovství světa v silniční i dráhové cyklistice. V září si v italském Bogognu dojel v časovce jednotlivců pro bronz a v silničním závodě pro stříbro. O dva měsíce později, na světovém šampionátu dráhařů v Manchesteru, už sadu medailí zkompletoval a od každého kovu obdržel jeden – zlato ve stíhacím závodě na 4 kilometry, (zároveň vytvořil nový světový rekord), stříbro v týmovém sprintu trojic a bronz v závodě na 1 kilometr s pevným startem.

Na druhém místě figuruje plavkyně Běla Hlaváčková (ČATHS), jejíž medailová sbírka se roku 2009 rozrostla o tři zlaté a jednu stříbrnou medaili z mistrovství Evropy v Reykjavíku. Navíc vytvořila světový rekord na 50 metrů prsa. Kromě toho ještě na MS v neparalympijských disciplínách (v krátkém bazénu), které se do hodnocení nezapočítávalo, ovládla závody na 100 metrů volným způsobem, 50 metrů znak, 100 metrů prsa a 50 metrů volným způsobem.

A na třetí místo se s ohledem na dosažené výsledky posunul tenista Ondřej Sedliský (ČSMPS). Na vrcholné světové soutěži mentálně handicapovaných Global Games, které se konaly v Liberci a Jablonci n.Nisou, vybojoval zlatou medaili ve dvouhře, a měl lví podíl na zisku dalších dvou zlatých (čtyřhra a soutěž družstev).

Dalšími oceněnými sportovci na 4. - 13. místě bez určení pořadí jsou: cyklisté Jiří Bouška (ČFSH) a Pavel Pastrnek (ČSNS) tenisté Josef Hus, Jakub Jerhot (oba ČSMPS), lyžařka Anna Kulíšková (ČSZPS) s trasérkou Michaelou Hubačovou, plavci Arnošt Petráček a Jan Povýšil (oba ČATHS), boccista Radek Procházka (ČFSH), lukostřelkyně Markéta Sidková (ČFSH) a stolní tenista René Tauš (ČATHS) ČPV v pražském TOP Hotelu v rámci slavnostního večera tradičně ocenil také nejlepší juniory, trenéry, družstva a další osobnosti českého paralympismu, celkem v jedenácti kategoriích (viz souhrnný přehled).

Český paralympijský výbor vybírá nejlepší sportovce, nejaktivnější trenéry a činovníky, z desítek návrhů členských svazů: České asociace tělesně handicapovaných sportovců, České federace Spastic Handicap, Českého svazu mentálně postižených sportovců, Českého svazu neslyšících sportovců a Českého svazu zrakově postižených sportovců. Celkem se v těchto svazech sdružuje přes 17.000 členů.

Zimní paralympijské hry 2010

Od 12. do 21. března 2010 proběhnou v kanadském Vancouveru jubilejní 10. zimní paralympijské hry, na které Český paralympijský výbor nominoval 20 sportovců.Přímo ve Vancouveru se pod střechou UBC Thunderbird Areny představí patnáctka sledge hokejistů. Premiérovou účast na zimní paralympiádě si český tým vybojoval v loňském roce na světovém šampionátu v Ostravě, kde obsadil páté místo. Členy národního mužstva jsou: brankáři Michal Vápenka a Jan Matoušek, obránci Miroslav Hrbek, Tomáš Kvoch, Pavel Kubeš, Zdeněk Klíma, a útočníci Jiří Berger, Erik Fojtík, Zdeněk Krupička, David Palát, Zdeněk Habl, Michal Geier, Jiří Raul, Zdeněk Šafránek a Roman Herink. Prvním soupeřem našich sledge hokejistů bude v sobotu 13. března od 20.30 hod místního času Japonsko. O den později narazíme na úřadující mistry světa z USA. A v úterý 16. března 2010, dvě hodiny před polednem, čeká na svěřence trenéra Tomáše Zelenky poslední soupeř v základní skupině, Korea.
Do lyžařského střediska Whistler, ležícího v západní části Skalistých hor, a zhruba 125 kilometrů od Vancouveru, se zase vypraví kvarteto, které zasáhne do soutěží v alpském lyžování. Anna Kulíšková s trasérkou Michaelou Hubačovou, Radim Kozlovský, Oldřich Jelínek (oba sedící na monoski) a Stanislav Loska (stojící).
 
Kulíšková byla jedinou medailistkou z České republiky na předchozích zimních hrách před čtyřmi lety v Turíně, když v Sestriere vybojovala stříbro v Super G, v kategorii zrakově handicapovaných. Naopak Loska je nejzkušenějším ze všech nominovaných. Třetí místo na paralympiádě obsadil ve slalomu stojících už při své premiéře v roce 1994.
Na svazích v okolí Whistleru, kde se nachází i jedna ze dvou paralympijských vesnic, se pojedou závody ve sjezdu, Super G, Super kombinaci, obřím slalomu a slalomu special.
 
Letní deaflympijské hry 2009
Jednu stříbrnou medaili si přivezli naši neslyšící sportovci z jednadvacátých letních deaflympijských her, které v září 2009 hostilo Tchaj-pei na ostrově Tchaj-wan. Cyklista Pavel Pastrnek uhájil v dramatické časovce jednotlivců druhé místo o jedinou tisícinu sekundy před Australanem van Beekem!
V hodnocení národů obsadila historicky nejméně početná výprava z České republiky 42. místo. Další letní hry sluchově handicapovaných se budou v roce 2013 konat v řeckých Aténách.
 
Global Games 2009
Od 5. do 14. července loňského roku se ve třech českých městech, v Liberci, Jablonci n. Nisou a Českém Dubu, uskutečnila nejvýznamnější světová akce pro intelektově znevýhodněné sportovce – Global Games. Zúčastnilo se jich na 800 sportovců ze 34 zemí. Soutěžilo se v sedmi sportovních odvětvích, kterými byly: atletika, basketbal, cyklistika, futsal, plavání, stolní tenis a tenis. Českou výpravu tvořilo 26 sportovců, z toho sedmnáct mužů a devět žen.
Nejvíce medailí vybojovali naši reprezentanti v cyklistice – deset. Nejlepším jednotlivcem naší výpravy byl tenista Ondřej Sedliský. Dohromady výprava České republiky nashromáždila dvacet medailí (5-7-8) a v pořadí národů obsadila 10. místo.

Tématické zařazení:

 » Sport