MS v cyklokrosu 2010: Čech Zdeněk Štybar zvítězil v kategorii Elite - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

MS v cyklokrosu 2010: Čech Zdeněk Štybar zvítězil v kategorii Elite

Ikona

31. ledna 2010, 20.26 | TÁBOR | Český cyklokrosař Zdeněk Štybar vyhrál nedělní závod mužů v kategorii Elite na domácím světovém šampionátu v Táboře. Druhý skončil Klaas Vantornout z Belgie, bronzovou pozici vybojoval Belgičan Sven Nijs, čtvrtý pak další český závodník Martin Bína. Štybar coby vítěz Světového poháru startoval z první řady a ihned po startovním výstřelu se pohyboval mezi elitními třemi jezdci.

 

Vydařila se mu i první pravotočivá zatáčka, na kterou v dopoledním programu doplatila Kateřina Nashová, a český reprezentant se probojoval do čela závodu.

Čtyřiadvacetiletého Štybara však na konci prvního kola potkal defekt předního kola a největší česká naděje musela zamířit do depa. První pozici zaujal belgický jezdec Klaas Vantornout a Štybar se ocitl na dvanácté pozici se ztrátou čtrnácti vteřin. Ve druhém kole Belgičana na průběžné první pozici vystřídal další Čech Radomír Šimůnek.

Do třetího okruhu najížděl jako první Švýcar Christian Heule a ve vedoucí skupince sedmi závodníků se kromě Radomíra Šimůnka objevil znovu i Zdeněk Štybar. Závodník se čtrnáctkou na dresu se strategicky držel v závěsu vedoucích závodníků a postupně se opětovně dostal na první příčku. Cestu za zlatou medailí pak českému reprezentantovi usnadňovala i značná ztráta obhájce titulu Nielse Alberta z Belgie.

Pět kol před koncem měl pak rodák ze Stříbra na ostatní závodníky úctyhodný náskok osmnácti vteřin. Ze skupinky pronásledovatelů se v pátém okruhu snažil odtrhnout vítěz světového šampionátu z roku 2005 Sven Nijs, který se na zledovatělé trati odhodlal skákat přes umělé překážky. Před koncem okruhu však třiatřicetiletý Belgičan nezvládl zatáčku, spadl z kola a kvůli karambolu se ocitl až na čtvrté pozici. Průběžně třetí pak do šestého kola mířil český cyklokrosař Martin Bína.

Druhou polovinu závodu jel Zdeněk Štybar spíše na jistotu, velmi opatrně projížděl zatáčkami, hlídal si vedoucí pozici a časová propast mezi ním a ostatními závodníky byla čím dál tím větší. Tři kola před koncem měl Štybar půlminutu navrch a na trati se bojovalo především o zbývající dva cenné kovy. V závěru závodu se sice snažil snížit Štybarův náskok osamocený Klaas Vantornout, nicméně český závodník si první místo pohlídal a vybojoval svoje první zlato na světovém šampionátu v kategorii Elite. Vítězství bylo o to krásnější, že nejcennější kov získal před domácím publikem.

Štybarův triumf mezi světovou elitou podtrhl další Čech Martin Bína, který v závěru podlehl Belgičanovi Svenu Nijsovi, nicméně vybojoval skvělou čtvrtou pozici. Na šestém místě skončil Čech Martin Zlámalík. Českou enklávu v elitní desítce pak doplnil Radomír Šimůnek na osmé pozici.

Tématické zařazení:

 » Sport