Problémoví fotbaloví fanoušci si budou místo sledování zápasu číst na policii - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Problémoví fotbaloví fanoušci si budou místo sledování zápasu číst na policii

Ikona

26. ledna 2010, 17.05 | ČESKÁ REPUBLIKA | Ligové shromáždění klubů I. a II. fotbalové ligy řešilo na svém úterním zasedání v Praze v hotelu Holiday Inn řadu aktuálních novinek, které budou platit před zahájením jarní soutěží Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS). Bezpečnostní manažer ČMFS Miroslav Platil vysvětlil na tiskové konferenci, jak se bude účinnost nového trestního zákona 40/2009 Sb., který platí od 1. ledna 2010 týkat fotbalu.

 

Podle paragrafu 76, jenž stanoví zákaz účasti na sportovních, kulturních a jiných společenských akcích, lze mnohem účinněji z legislativního hlediska vylučovat problémové osoby z fotbalu. Lidé, kteří spáchali na fotbale přečin nebo trestný čin, mohou být postižení kombinovaným trestem. Vznikla i dohoda mezi probační a mediační službou ministerstva spravedlnosti, která bude určovat podmínky. Odsouzení fanoušci se například budou v době konání zápasu hlásit na policejní služebně, kde setrvají nezbytnou dobu a budou si číst mravoučné materiály o pravidlech slušného a zákonného jednání. V Praze k tomu bude vyhrazeno 5 až 6 služeben policie ČR, mimo Prahu 1 až 2 v každém místě konání zápasu.

"Takto vytlačíme problémové osoby z fotbalu. Kdo nebude toto nařízení respektovat, tak porušením podmínek mediační a probační služby spáchá trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a může se dostat do vězení," prohlásil Miroslav Platil. Podle zákona je možné vyslovit zákaz návštěv na sportovních akcích až na 10 let. Je to jeden z doplňkových či alternativních trestů podle nového trestního zákona, podle něhož lze některé tresty nahradit domácím vězením, různými omezeními atd. Policejní služebny vybaví potřebnými propagačními materiály ČMFS.

Ligové shromáždění bude na jaře akceptovat nový postup disciplinární komise, který vychází z disciplinárních řádů FIFA a UEFA. Kluby musí přistoupit na pravidlo zodpovědnosti za chování svých fanoušků při zápasech venku, pokud dojde k prohřeškům ve vyhrazených sektorech pro hosty. Dosavadní znění disciplinárního řádu této zásadě vyhovuje a není třeba ho měnit.

Během zasedání byla také upřesněna pravidla, za jakých lze kvůli nemocem v kádru mužstva odložit zápas. "Formulovali jsme to obecně, zápas lze odložit z důvodu karantény, epidemie, výskytu ložiska nákazy a podobně na základě vyjádření příslušné státní autority pro příslušný klub a na základě žádost o odklad. Například když krajský hygienik vyhlášil karanténu vloni na podzim v Teplicích, tak jsme jejich zápas s Plzní odložili už v duchu této směrnice," upřesnil sportovní ředitel ČMFS Ivo Lubas.

Kluby se na ligovém shromáždění dohodly, že ceny vstupenek do sektoru hostí nemohou být vyšší než ceny lístků do srovnatelného sektoru domácích.

Byla upřesněna termínová listina pro jaro 2010. První jarní kolo, v pořadí 17. se uskuteční od 27. února do 1. března, poslední 30. kolo se odehraje 15. května. Budou dvě vložená středeční kola, a to 21. kolo 24. března s jednotným začátkem od 17.30 h, a 28. kolo 5. května rovněž s jednotným začátkem v 17.30. Jednotné začátky se netýkají zápasů vysílaných v přímém televizním přenosu.

Některé kluby na základě svých průzkumů žádaly o svolení hrát ve stejné době, v níž je vysílán přímý televizní přenos. Shromáždění však došlo k závěru, že žádné ligové utkání se nebude hrát proti televiznímu přenosu a nebudou výjimky.

Novinkou sezony bude čeeský superpohár, který se uskuteční 10. nebo 11. července mezi vítězem ligy a Ondrášovka Cupu.

Kluby budou zvažovat i další návrhy do budoucna, například aby se celá I. liga hrála s jedním druhem míčů, jak je to běžné v zahraničí.

Vznikla také nová pětičlenná komise licencovaných hráčských agentů v čele s Pavlem Paskou, která bude s ČMFS vyjednávat o úpravě směrnice pro agenty podle posledního znění podobné směrnice FIFA.

Tématické zařazení:

 » Sport