Ještěd a Vesecký areál v Liberci se připravují na Olympiádu dětí a mládeže - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Ještěd a Vesecký areál v Liberci se připravují na Olympiádu dětí a mládeže

Ikona

18. ledna 2010, 17.27 | LIBEREC | Připravenost na IV. Olympiádu dětí a mládeže ohlásil v pondělí Ještěd a běžkařský areál Vesec. Mluvčí libereckého magistrátu Martin Korych uvedl, že od úterý 12. ledna pracovalo ve Vesci šest sněžných děl a od čtvrtka už osm koncových zařízení. „Technici umělého zasněžování ze skiareálu Ještěd se zde střídají ve směnném provozu, a pokud to klimatické podmínky dovolí, budou zasněžovat nepřetržitě.

 

Do areálu ve Vesci jsme umístili sněžná děla SUFAG Super Silent, která pracují v tichém režimu,“ řekl mluvčí libereckého magistrátu Martin Korych. Dodal, že již finišují přípravy závodních tratí pro nadcházející závody IV. zimní Olympiády dětí a mládeže, jejímž hostitelem je letos Liberecký kraj.

"Ve Vesci připravujeme dvoukilometrovou závodní dráhu, včetně stadionu. Nejpozději 28. ledna bude trať připravena a následně vesecký areál ožije mladými závodníky,“ předeslal mluvčí města Martin Korych.

Pořadatelé podle něho stejně dobře připravili skokanský areál Ještěd. Technici zprovoznili malý ještědský můstek K-90. Nájezdovou stopu můstku poprvé vytvořili novou technologií přípravy. „Místo pracného žlabování a nahazování sněhu z depozita použili k vysněžení nájezdu zvlášť upravenou sněžnou tyč, která posouváním se po celé délce nájezdu vytvořila souvislou sněhovou vrstvu. Nájezd můstku zároveň uměle chladili a v poslední fázi vyřízli frézou nájezdovou stopu pro skokany,“ přiblížil mluvčí Martin Korych. Rolba následně upravila dopad a dojezd můstku, kde nyní leží přibližně čtyřicet centimetrů technického sněhu. „Doposud na můstky nastříkali přibližně 1500 metrů kubických sněhu. V dalším týdnu pak uvedou do provozu také velký můstek,“ poukázal mluvčí Martin Korych.

Olympiáda s účastí přes 1300 nejlepších dětských sportovců se uskuteční v Libereckém kraji od 31. ledna do 5. února. Odhad nákladů byl asi 800 tisíc korun. Děti budou závodit v alpských disciplínách, běhu na lyžích biatlonu, krasobruslení, ledním hokeji, rychlobruslení, severské kombinaci, skocích na lyžích, snowboardingu a také v tanečních disciplínách. Jednotlivé discipliny budou kromě Ještědu a Vesce také v liberecké aréně, v České Lípě, Jablonci nad Nisou, Harrachově, Rejdicích a v libereckém Centru Babylon. Slavnostní zahájení Her bude v neděli 31. ledna od 17.30 hodin v liberecké Tipsport aréně.

Tématické zařazení:

 » Sport