Na tuhle olympiádu jedu pracovat, ne pro zážitky, ví lyžař Bauer - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Na tuhle olympiádu jedu pracovat, ne pro zážitky, ví lyžař Bauer

Ikona

20. ledna 2010, 15.28 | PRAHA | Běžec na lyžích Lukáš Bauer odletěl ve středu do Kanady, kde ho čekají čtyři olympijské starty, z nichž by chtěl vytěžit alespoň jednu medaili. O tom, že nejdůležitějším závodem je pro něj klasická padesátka, hovořil Bauer na tiskové konferenci před odletem. Dvaatřicetiletý Bauer, stříbrný olympijský medailista z Turína a vicemistr světa z Liberce, zaznamenal začátkem ledna dva výborné výsledky.

 

Podruhé v kariéře vyhrál prestižní seriál Tour de Ski a týden nato potvrdil dobrou formu vítězstvím na patnáctikilometrové trati závodu Světového poháru v estonském Otepää. „Nemusím vykřikovat, že si na olympiádu jedu pro medaili. Jedu tam bojovat s těmi nejlepšími, a když z toho bude medaile, tím lépe,“ prohlásil Bauer při odletu.

„Do sezony jsem šel s tím, že bude mít dva vrcholy. Tour de Ski už se podařilo, takže nemám sebemenší důvod si myslet, že by to ve Vancouveru nemuselo vyjít,“ dodal lyžař, jehož přípravu na olympijskou sezonu zbrzdilo podzimní onemocnění. „Mým největším přáním je zůstat zdravý. Pokud budu zdravý, vím, že do bojů o medaile zasáhnu,“ má jasno Bauer, který se na olympiádě představí na tratích 15 kilometrů volnou technikou, ve skiatlonu, štafetě a závěrečném běhu na 50 kilometrů klasicky. „Ve všech individuálních závodech jsem schopen soupeře potrápit, ale fanoušci i odborníci mi dávají největší šance na padesátce. Uvidíme, jestli je překvapím už dřív,“ řekl dobře naložený Bauer. „I pro mě je padesátka tím nejdůležitějším závodem. Pokud přijdou výsledky dřív, o to snáz se pojede dál. Pokud ne, vím, že konec by měl být nejsilnější.“

Bauerovi trochu kalilo radost jen loučení s rodinou na dlouhých jedenačtyřicet dnů. „Už jsem párkrát takhle dlouho pryč byl. Samozřejmě to není příjemné, když má člověk malé děti, ale tuhle práci jsem si vybral a nebudu brečet,“ řekl. S dětmi Matyášem a Anetkou se rozloučil večer před odjezdem. „Dostal jsem od nich hračku jako talisman. Je to závodní auto, asi abych si vzpomněl, že mám být někdy trochu rychlý,“ smál se český reprezentant.

Kvůli závěrečné přípravě na olympiádu vynechá on i celý český tým závody Světového poháru v ruském Rybinsku i ty, které se v kanadském Canmore konají jen týden před startem olympiády. „Cukat to se mnou určitě nebude. Ve Světovém poháru jsem teď druhý, možná si tedy budu říkat, že tenhle mě dotahuje a tenhle předbíhá. Ale olympiáda je jasná priorita. Ale budu to sledovat, abych věděl, jak na tom kdo je a na koho si dát pozor,“ plánuje.

S Bauerem neletí do Kanady jeho osobní servisman Vít Fousek, který je nemocný. „Nebude to problém. Fous má lyže vyzkoušené, zbytek, jak to vlastně jezdí ve Whistleru, stejně zjistíme až těsně před olympiádou. Myslím, že jich připravil tak padesát párů,“ vysvětlil Bauer, kterému spíš dělá starosti, že v nominaci servisního týmu zatím chybí Květoslav Žalčík. „Květa je jeden z nejlepších, dokáže skvěle rozhodnout mázu na klasiku. A padesátka klasicky je můj nejdůležitější závod. Pokud on nepojede, bude to pro mě docela komplikace,“ připustil Bauer.

Do kanadských zavazadel přibalil i učebnici němeského jazyka. „Uvidíme, jestli to bude závaží, nebo ne. Rád bych se v němčině zdokonalil,“ přiznal. Pro ukrácení dlouhé chvíle má v notebooku řadu filmů, dává přednost komediím a akčním snímkům. „Na olympiádě vždycky funguje půjčovna,“ ví ze svých předchozích zkušeností ze tří olympijských her. Nejpříjemnější vzpomínky má stále na Nagano. „První olympiáda, navíc v tajemné a exotické zemi jako je Japonsko, byl jsem mladý kluk, který jel na zkušenou, a ne porážet celý svět. Z Nagana mám dodneška ty největší olympijské zážitky. Do Vancouveru už pro zážitky nejedu, ty jsem si vybral dřív. Do Vancouveru jedu pracovat,“ má jasno Bauer.

Tématické zařazení:

 » Sport