DVOJÍ TRIUMF NA FESTIVALU V MILÁNĚ - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

DVOJÍ TRIUMF NA FESTIVALU V MILÁNĚ

DVOJÍ TRIUMF NA FESTIVALU V MILÁNĚ

13. listopadu 2023, 11.29 | Liberecký kraj - Italské Miláno hostilo od 7. do 11. listopadu mezinárodní festival sportovních filmů „40th Milano International FICTS Fest“. Jednalo se o vyvrcholení světové série festivalů, mezi něž patří jako druhý nejstarší SPORTFILM LIBEREC.

 

Ve světové konkurenci 140 vybraných filmů se v Miláně prosadily dva české snímky. Porota udělila Mention d´Honneur filmu Martin Škrtel: Buď, alebo a hlavní cenu Guirlande d´Honneur v kategorii dokumenty filmu České televize Případ Modrý. FICTS festival vyvrcholil vyhlášením výsledků v Palazzo Lombardia v sobotu 11. listopadu. Ocenění z rukou prezidenta festivalu prof. Franca Ascaniho za dokument České televize Případ Modrý (2023, ČT, r. Roman Vávra) převzal osobně dramaturg ČT Martin Novosad. Trofej tvůrcům filmu Martin Škrtel: Buď, alebo (2023, VDN Promo, r. Petr Větrovský) přiveze z Milána programový ředitel SPORTFILMU a prezident FICTS CZ Jakub Bažant. Působivé vyprávění Blanky Modré v režii Romana Vávry o odvaze a ryzím charakteru jejího otce, nejslavnějšího hokejového brankáře 40., kterému zničil život komunistický režim, zaujalo nejen porotce v Liberci a v Miláně, ale také kritiky a především diváky. Na Česko – Slovenské filmové databázi má i několik týdnů po premiéře hodnocení stále 91%. „Těší nás, že příběh Bohumila Modrého nezůstane zapomenutý pod nánosem času, ale i kvůli neúplné interpretaci událostí souvisejících s odstrašujícím procesem s čs. hokejisty v 50. letech. Snad i toto vyprávění pomůže nám všem připomenout, kdo byli skuteční hrdinové naší historie a proč bychom si jejich jména měli zapamatovat,“ řekl po skončení slavnostního předávání dramaturg České televize Martin Novosad.  Aktuální 26. ročník festivalu SPORTFILM LIBEREC tak znovu zaznamenal další úspěch. Česká republika v minulosti uspěla v roce 2019 s filmem z historie basketbalu pod názvem Zlatý podraz, poté se prosadil dokument režiséra Adolfa Ziky Mr. Kriss o mladém breakdancerovi a ilustrátorovi Kristiánovi Mensovi a vloni uspěly dokonce tři snímky - Zátopek, Poslední závod a Jan Koller: Příběh obyčejného kluka.

Na většině oceněných snímku se zásadním způsobem podílela Česká televize. Garantem SPORTFILMU LIBEREC je Federation Internationale Cinema Televizion Sportifs (FICTS), sdružující 130 zemí. Patronát drží Mezinárodní olympijský výbor. Partnerem je Česká olympijská akademie. PhDr. Jakub Bažant programový ředitel festivalu sportovních filmů SPORTFILM LIBEREC ; +420 777 774 547, www.sp

Zdroj: Jakub Bažant

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Kultura  

 » Sport  

 » Film  

 » Kraje  » Liberecký