Atlet roku 2009 bude vyhlášen v sobotu, favoritkou je obhájkyně Špotáková - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Atlet roku 2009 bude vyhlášen v sobotu, favoritkou je obhájkyně Špotáková

Ikona

6. listopadu 2009, 18.17 | PRAHA | Výsledky ankety o nejlepšího českého atleta roku 2009 budou vyhlášeny v sobotu na slavnostním galavečeru v Praze, favority na titul jsou výškař Jaroslav Bába, překážkář Petr Svoboda a především loňská vítězka, vicemistryně světa v hodu oštěpem Barbora Špotáková.

 

Světová rekordmanka Špotáková získala letos na mistrovství světa v Berlíně stříbrnou medaili a jako jediná česká atletka přivezla z vrcholu sezony cenný kov. Stříbrnou pozici obsadila i na světovém atletickém finále v Soluni. V mimosportovní oblasti si připsala úspěch ve studiu ekologie na České zemědělské univerzitě, které v květnu dokončila a získala titul inženýrky.

Překážkář Svoboda se letos potýkal se zraněním, přesto měl vynikající sezonu. Na halovém mistrovství Evropy v Turíně vybojoval bronz na 60 metrů překážek a vylepšil český rekord na 7,55 vteřiny. Na srpnovém světovém šampionátu v Berlíně se probojoval do finále, kde obsadil v tvrdé konkurenci vynikající šestou pozici. V září na světovém atletickém finále skončil čtvrtý.

Ke kandidátům na dobré umístění se řadí také výškař Bába, který skončil pátý na mistrovství světa v Berlíně a na světovém atletickém finále obsadil druhé místo.

Atlet roku se vyhlašuje od roku 1962. Největší počet titulů mají na kontě koulařka Helena Fibingerová a oštěpař Jan Železný, oba vyhráli sedmkrát. Po šesti vítězstvích získali diskař Ludvík Daněk, Imrich Bugár a Jarmila Kratochvílová.

Rekordmanem v počtu titulů v anketě Atlet roku samostatné České republiky je se šesti úspěchy Železný. V letech 2002 až 2006 vládl anketě světový rekordman, olympijský vítěz a mistr světa i Evropy Roman Šebrle.

Nejúspěšnějším trenérem je se čtyřmi vítězstvími kouč vícebojařů Zdeněk Váňa. Poslední dva ročníky ovládl Rudolf Černý, trenér světové rekordmanky Špotákové.

Nejlepší desítka českých atletů (podle abecedního pořadí):
Jaroslav Bába - skok do výšky (pátý na MS, druhý na světovém finále)
Petr Frydrych - hod oštěpem (český rekordman do 22 let, desátý na MS v Berlíně, stříbrný na ME do 22 let)
Zuzana Hejnová - 400 m překážek (česká rekordmanka, jedenáctá na MS)
Jakub Holuša - běh na středních tratích (bronzový na ME do 22 let)
Jiřina Ptáčníková - skok o tyči (vítězka univerziády, účastnice MS)
Zuzana Schindlerová - chůze (stříbrná na ME do 22 let, účastnice MS)
Petr Svoboda - běh na 110 m překážek (český rekordman, bronzový na HME, šestý na MS, čtvrtý na světovém finále)
Roman Šebrle - víceboj (bronzový v sedmiboji na HME, jedenáctý v desetiboji na MS)
Lucie Škrobáková - 100 m překážek (česká rekordmanka, stříbrná na HME, dvanáctá na MS)
Barbora Špotáková - hod oštěpem (stříbrná na MS i světovém finále)

Tématické zařazení:

 » Sport