Ferrari bude mým posledním týmem, prohlásil pilot F1 Alonso - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Ferrari bude mým posledním týmem, prohlásil pilot F1 Alonso

Ikona

1. října 2009, 12.16 | SUZUKA | Dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso, jehož příchod do týmu Ferrari byl ve středu oficiálně potvrzen, věří, že u italské stáje uzavře svou kariéru v F1. Rozhovory přinesly ve čtvrtek agentura Reuters a server magazínu Autosport. "Myslím, že Ferrari bude posledním týmem, v němž budu závodit," řekl Alonso, který s týmem podepsal tříletou smlouvu.

 

"Odejít z Ferrari, to je vždycky krok zpátky. Ferrari je víc než jen tým. Rád bych ukončil kariéru právě tam," dodal. "Smlouvu mám na tři roky a je tam opce, takže může pokračovat. Doufám, že budu jezdit za Ferrari, dokud mě budou chtít, a že vybojuji co nejvíc vítězství, než definitivně ukončím kariéru," dodal Alonso. Detaily smlouvy nebyly dosud zveřejněny, údajně se ale jedná o tříletý kontrakt s dvouletou opcí. Alonso by tedy končil kariéru v 33 letech.

"To asi nebude tak jednoduché, ale samozřejmě bych rád dokázal totéž co Michael," odpověděl Alonso na otázku, zda míní u Ferrari vyrovnat rekord Michaela Schumachera v podobě pěti po sobě jdoucích titulů mistra světa. "Uvidíme. Jdu do Ferrari, protože to je to nejlepší, co můžu udělat pro svou kariéru. Ferrari a já máme hodně společného, v každém závodě chceme odvést stoprocentní výkon. Byl bych šťastný, kdybych získal s Ferrari titul. Být mistrem světa je výjimečná věc a získat titul s Ferrari musí být ještě mnohem lepší. Ale zatím jsem to nezažil, takže nemůžu říct."

Alonso popřel, že by mínil přivést do italské stáje inženýry z jiných týmů. "Psalo se to, ale není to pravda. Nemám v úmyslu někoho vodit do Ferrari, protože v Maranellu jsou všichni dostatečně profesionální, jsou tam ti nejlepší z F1. Za sebe doufám, že do Ferrari přinesu maximální jezdecké výkony, že budu platným členem týmu a pomůžu ve vývoji vozů," řekl Španěl a přiznal, že ještě ani neví, kdo bude jeho inženýrem.

Přesto, že se letos týmům Ferrari a McLaren příliš nedaří, Alonso je stále považuje za nejlepší. "Tenhle rok je v mnohém zvláštní, ale myslím, že tyhle dva týmy jsou pořád v F1 nejlepší a v budoucnu se opět utkají o titul."

Alonso prozradil, že k podpisu kontraktu došlo až v tomto týdnu a že se o něm radil s Flaviem Briatorem. "S Flaviem jsem byl samozřejmě celou dobu v kontaktu. Jen před dvěma měsíci jsme mluvili o roce 2011, ale v posledních několika dnech se to všechno uspíšilo. Flavio byl za mě rád, on ví, co znamená jezdit za Ferrari a co to znamená pro mou kariéru," popsal Alonso, podle něhož se Briatore, potrestaný doživotním zákazem činnosti v F1 za aféru s ovlivněním výsledku Velké ceny Singapuru 2008, zdá být v pohodě. "Mluvil jsem s ním po telefonu, nevypadá, že by měl nějaké starosti. Včera odpočíval na pláži."

Alonso je dvojnásobným mistrem světa, oba tituly (2005 a 2006) získal s vozem Renault. V roce 2007 závodil za McLaren a v šampionátu skončil třetí, pouhý bod za mistrem světa Kimim Räikkönenem z Ferrari a se stejným bodovým ziskem jako jeho stájový kolega Lewis Hamilton. S týmem McLaren se Alonso rozešel po roce a vrátil se k Renaultu.

Tématické zařazení:

 » Sport