ZOH 2010: Finále hokejového turnaje vyhrála Kanada, rozhodl Sidney Crosby - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010: Finále hokejového turnaje vyhrála Kanada, rozhodl Sidney Crosby

Ikona

1. března 2010, 09.14 | VANCOUVER | V nedělním finále hokejového turnaje olympijských her ve Vancouveru vyhráli domácí Kanaďané nad týmem USA 3:2 po prodloužení. Kanada vedla 2:0, Američané vyrovnali při power play 25 sekund před koncem a v prodloužení rozhodl Sidney Crosby. Oproti předchozímu utkání v základní skupině (5:3 pro USA) domácí Kanaďané i Američané vstoupili do finálového utkání o poznání opatrněji.

 

Nebyla vidět podobná bezstarostná a útočná jízda. Naopak, oba týmy se pečlivě hlídaly a nikdo se nechtěl dopustit chyby, která by soupeři darovala vedoucí gól. Nebezpečné situace před oběma brankami vznikaly především z důrazu a ve skrumážích, než po nějakých pohledných kombinačních akcích. Jako první výrazně chybovali Američané. Ve 13. minutě obránce Erik Johnson za vlastní brankou posunul puk nesmyslně před branku na obsazeného spoluhráče Rafalského. Toho o puk obrala dvojice Richards-Toews. První střelu Richardse sice brankář Miller vyrazil, ale na dorážku Toewse do odkryté části branky neměl nárok.

Urputný boj pokračoval i ve druhé třetině a opravdu velké šance k vidění nebyly. Jeden z protiútoků ve 28. minutě vyšel opět Kanadě. Situaci tři na tři vyřešil Getzlaf přihrávkou před branku, kde ji sice obránce Whitney zastavil před Marleauem, ale připravil tak jasnou palebnou pozici pro dojíždějícího Perryho, který zblízka zvýšil na 2:0 pro Kanadu. V tu chvíli Američané museli otevřít hru a najednou měli navrch a domácí brankář Luongo měl najednou o hodně více práce. V 33. minutě se pak tým USA dočkal zaslouženého snížení, když Kane nahazoval z pravého křídla před branku a Kesler šťastnou tečí překonal Luongův postoj.

Na začátku třetí třetiny během necelé minuty rozezvučeli domácí hráči obě tyčky americké branky po střelách obránců Webera a Prongera od modré čáry, ale štěstí stálo při dotahujícím týmu. Američané v aktivitě neustávali, ale museli si hlídat i vlastní obrannou třetinu, protože domácí hrozili rozhodujícím gólem. Čas ke srovnání se týmu USA povážlivě nachyloval, ale mladý tým se dočkal. Trenér Wilson odvolal brankáře Millera a 25 sekund před koncem po skvělé práci Patricka Kanea dorážel na brankovišti volný Zach Parise.

Finálový duel olympijského hokejového turnaje tak dospěl poprvé od roku do prodloužení. V něm byli malinko aktivnější Kanaďané a v 68. minutě se díky bojovnosti Iginly u mantinelu dostal do zakončení Crosby a překonal brankáře Millera vítěznou trefou mezi betony. Kanada tak mohla slavit, zlaté medaile zůstanou v zemi, která dala světu hru zvanou lední hokej.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Sport