Sprinter Bolt chce zaběhnout stovku za 9,4 vteřiny - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Sprinter Bolt chce zaběhnout stovku za 9,4 vteřiny

Ikona

17. srpna 2009, 16.32 | BERLÍN | Trojnásobný olympijský vítěz Usain Bolt z Jamajky, který v neděli na mistrovství světa atletů v Berlíně překonal o 11 setin světový rekord v běhu na 100 metrů, by rád dosáhl na hranici devíti vteřin a čtyř desetin. V pondělí o tom informoval server britské televizní a rozhlasové stanice BBC.

 

Dvaadvacetiletý Bolt v neděli získal světový titul v čase 9,58 a postaral se tak o nejrychlejší stovku v historii. Ze svého maxima z olympijských her v Pekingu ukrojil celých 11 setin, což je nevídaný čin. Až do loňských OH totiž dokázalo celkem sedm atletů snížit během 39 let světový rekord o "pouhých" 21 setin. "Myslím, že hranice mých schopností je na 9,4 vteřiny, ale kdo ví?" poznamenal v pondělí Jamajčan. "Neběhám kvůli rekordním časům, prostě na sobě jen průběžně pracuju," tvrdí.

Američan Tyson Gay skončil v neděli v čase 9,71 sekundy druhý, třetí Asafa Powell z Jamajky proběhl cílem za 9,84 vteřiny. "Chtěl jsem jen dobře odstartovat a čekat, co se stane. Po padesáti metrech jsem zjistil, že jsem v čele a v tu chvíli mi došlo, že už mě asi nikdo nepředběhne, protože závěr závodu mám obvykle velmi silný," poznamenal Bolt, který se na MS zúčastní také běhu na 200 metrů.

Jeho finále je na programu ve čtvrtek a jako soupeř se Jamajčanovi možná znovu postaví Gay, pokud mu to dovolí bolavá třísla. "Pochybuji o tom, že překonám světový rekord," nechal se slyšet Bolt na oficiálním webu Mezinárodní atletické federace (IAAF). "Poběžím naplno, ale dosáhnout maxima bude ještě složitější než na stovce," soudí.

Ačkoliv v neděli přepsal historii, ze svého úspěchu z Berlína nehodlá Bolt žít po zbytek kariéry. "Jsem ještě moc mladý na to, abych teď všechno vypustil, naopak se chci rok od roku zlepšovat a svým soupeřům stále dokazovat, že patřím ke špičce," uvedl.

Tématické zařazení:

 » Sport