Maláčová: Kraje by měly peníze na sociální služby dostat 5. srpna - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Maláčová: Kraje by měly peníze na sociální služby dostat 5. srpna

Praha I Peníze na dofinancování sociálních služeb by kraje měly do 5. srpna, když patřičný návrh schválí vláda 10., nejpozději 17. června. O harmonogramu rozdělení financí informovala ministryně sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Krajům na péči schází aktuálně dvě miliardy korun.

 

O tom, kolik přesně jim stát pošle, bude ještě ministryně jednat s kolegyní z rezortu financí Alenou Schillerovou (za ANO) a šéfkou Asociace krajů Janou Mračkovou Vildumetzovou (ANO).

 

Ministryně Jana Maláčová uvedla, že po schválení vládou vypíše dotační program, žádosti pak posoudí komise zřejmě 19. července, rozhodnutí pak budou moci žadatelé očekávat 25. července. Na výši financí panuje podle ní předběžná dohoda, kterou je třeba ještě doladit. Odhaduje, že se tak stane během několika dnů.

 

Podle opozice by stát měl peníze poslat krajům k dalšímu přerozdělení nejpozději do poloviny června, jinak počátkem září hrozí kolaps sociálních služeb. Na sociální služby dostávají kraje na každý rok peníze od ministerstva práce. Původně pro letošek usilovaly o 20,38 miliardy korun, dostaly 15,12 miliardy. Vláda ale následně ještě schválila zvýšení platů a zvláštních příplatků. S výdaji na ně dotační suma nepočítala.

 

Ministerstvo zavázalo k odpovědi k dnešnímu dni usnesení dolní komory minulý týden. Návrh na doplácení dvou miliard korun na sociální služby chce Sněmovna po ministerstvech práce a sociálních věcí a financí do pátku. Sněmovna schválila minulý týden na mimořádné schůzi k sociálním službám 13 návrhů usnesení, jak je předložili Marek Výborný (KDU-ČSL), Marie Pěnčíková (KSČM), Jana Mračková Vildumetzová (ANO), Pekarová Adamová a Olga Richterová (Piráti).

Zdroj: Metropol,ČTK I Foto: archiv

Tématické zařazení:

 » Politika