Ministr kultury Staněk rezignuje! - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ministr kultury Staněk rezignuje!

Praha I Sedmá změna ve vládě Andreje Babiše, to je odchod ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Šéf resortu, který v jeho čele stál rok, oznámil, že ke konci května rezignuje. V dopise premiérovi Andreji Babišovi (ANO) napsal, že se rozhodl vyhovět výzvě předsedy ČSSD Jana Hamáčka, za svými rozhodnutími ve funkci si ale stojí.

 

Hamáček uvedl, že jméno Staňkova nástupce oznámí na konci května. Staněk se v posledních týdnech ocitl pod tlakem kvůli odvolání ředitelů Národní galerie Praha (NGP) a Muzea umění Olomouc (MUO). Babiš věří, že Staňkův ochod situaci zklidní. Podle opozice je demise důkazem manažerského selhání vlády ANO a ČSSD.

 

Prezident Miloš Zeman, který demise ministrů přijímá, se ve čtvrtek 23. května setká s Hamáčkem a v úterý 28. května se Staňkem, oznámil bez dalších podrobností prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Babiš předá Staňkovi demisi Zemanovi poté, až informaci oficiálně dostane, řekl České televizi (ČT). O rozhodnutí ministra se dozvěděl předem z textové zprávy od Hamáčka, doplnil. "Ministr kultury Antonín Staněk mě předem informoval o svém záměru odstoupit z funkce člena vlády do konce tohoto měsíce. Jeho rozhodnutí respektuji a děkuji mu za práci a nasazení na ministerstvu," uvedl Hamáček.

 

O Staňkově možném konci se spekulovalo dlouho, v očích kulturní veřejnosti mu velmi ublížilo zejména rozhodnutí odvolat ředitele NGP Jiřího Fajta a MUO Michala Soukupa. „Jsem odhodlán prokázat, že útoky mířené na mou osobu byly jen součástí štvavé kampaně bez ohledu na skutečný stav věcí," uvedl Staněk v dopise Babišovi. O svých rozhodnutích ve funkci ministra napsal, že jsou v souladu s jeho nejlepším vědomím a svědomím.

 

Staněk v dopise také uvedl, že zprostil povinnosti mlčení úředníky ministerstva, kteří vypracovali veřejnosprávní audity v NGP a MUO a předává veřejnosti k posouzení jejich výstupy. Staněk odvolal Fajta a Soukupa v polovině dubna. Zdůvodnil to tehdy jejich pochybeními v hospodaření, která zjistily ministerské kontroly v těchto dvou institucích.

 

Staňkův konec ve funkci požadovalo několik petic, otevřených dopisů i opozice. Iniciátoři petice, kterou podepsalo přes 7000 lidí včetně mnoha významných osobností kulturního a veřejného života, považují demisi za úspěch.

 

„Není ale vyhráno, záleží na novém ministrovi, aby následovaly další potřebné kroky směřující k vypsání kvalitních výběrových řízení na obě funkce (ředitelů NGP a MUO)," řekl ČTK jeden z mluvčích petice, architekt Josef Pleskot. Jako satisfakci vnímají Staňkův odchod zástupci MUO. Podle Fajta Staněk rozvrátil NGP, důvody svého odvolání vnímá jako křivá obvinění a pomluvy. Proti končícímu ministrovi Fajt připravuje právní kroky, řekl ČTK.

 

Staňkův odchod bude znamenat sedmou změnu v Babišově vládě. Opoziční politici rezignaci vítají, je podle nich důsledkem ministrovy neschopnosti a důkazem manažerského selhání menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD. Zodpovědnost nesou i Babiš a Hamáček, je to další manažerský omyl této vlády, reagoval předseda ODS Petr Fiala. Podle místopředsedy STAN Jana Farského se těžko bude hledat něco, co končící ministr udělal ve funkci dobře. "Tak funguje Babišova vláda ´odborníků´ v praxi," uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

 

 

 

 



Zdroj: Metropol / foto: archiv

Tématické zařazení:

 » Politika