Průzkum: Rušením stravenek klesne v restauracích zájem o obědy, zvýší se tlak na zdražování - Zajímavosti - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Zajímavosti

Průzkum: Rušením stravenek klesne v restauracích zájem o obědy, zvýší se tlak na zdražování

14. června 2011, 21.57 | ČESKÁ REPUBLIKA | Rušení stravenek povede k propadu poptávky v restauracích v čase oběda a následné snížení pravidelných tržeb vyvolá tlak na zvyšování ceny jídel a zčásti i propouštění personálu. Vyplývá to z průzkumu agentury Factum Invenio, jehož výsledky byly zveřejněny v úterý.

 

Celkem 79 procent provozovatelů restaurací se domnívá, že lidé v důsledku zrušení stravenek omezí návštěvy restaurace v době oběda. Ruku v ruce se změnou chování přijde i pokles tržeb, který majitelé restaurací odhadují přibližně na 24 procent.

Restauratéři očekávají přesun poptávky z provozoven veřejného stravování do maloobchodu, tedy přechod části veřejnosti z teplých obědů na studenou stravu. Výsledkem toho všeho bude podle výsledků průzkumu snížení daňových odvodů ve prospěch státu.

"Můžeme očekávat, že na zrušení daňového zvýhodnění stravenek doplatí restauratéři snížením tržeb, zaměstnanci zvýšením ceny poledního jídla a konec konců i stát. Ten pocítí opatření na jedné straně pozitivně v podobě snížení daňové úlevy, poklesnou ale jeho příjmy z daní a vzrostou výdaje související s nárůstem nezaměstnanosti," uvedl ředitel výzkumu společnosti Factum Invenio Miroslav Fous.

Obtížně měřitelné, ale nevyhnutelné budou podle Fouse také náklady vynaložené na zdravotní péči vyvolanou zhoršením stravovacích návyků u velké části ekonomicky aktivní veřejnosti.

Zrušení stravenek vyvolává potřebu kompenzovat ztráty plynoucí ze snížených tržeb. Celkem 45 procent provozovatelů restaurací uvedlo, že by vyvolané snížení tržeb znamenalo propuštění části zaměstnanců. Zákazníci by to ale podle restauratérů mohli pocítit i zrušením zvýhodněných poledních menu (45 procent) a také zvýšením ceny nabízených jídel (43 procent).

"Pokud se zruší stravenky, budou klesat tržby restauracím a bude to znamenat i pokles pracovních příležitostí pro restaurace. Některé to prostě nezvládnou a restaurace tak budou ubývat," řekl pro agenturu Mediafax prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Podle něj se to vše následně podepíše i na zdraví lidí, kteří přestanou chodit na teplé obědy do restaurací. "I v případě finančních kompenzací od zaměstnavatele budou lidé využívat těchto prostředků na něco jiného a k obědu si budou dávat studenou či rychlou stravu, například bagety, párky v rohlíku a podobně, což se samozřejmě následně podepíše i na jejich zdraví," upozornil Stárek.

Majitelé restaurací jsou přesvědčeni, že je současný systém stravenek efektivní. Podle nich je totiž zřejmé, že motivuje k pravidelnému stravování, ale také podporuje podnikání v sektoru pohostinství a restaurací.

Výzkum probíhal v termínu od 20. do 25. května 2011 metodou telefonického dotazování mezi provozovateli restaurací v ČR.

Společnost Factum poskytuje své služby od roku 1991, kdy byla založena jako jedna z prvních soukromých agentur výzkumu trhu v bývalém Československu. Je známa díky znalosti české společnosti a českého trhu. Mezinárodní zkušenosti získala zejména mnohaletou participací na činnosti světového řetězce TNS, v němž působila jako Sofres-Factum a později TNS Factum. S téměř 40 zaměstnanci a tisícovkou vyškolených tazatelů se řadí mezi top 10 výzkumných agentur v České republice.

Vedle klasického marketingového výzkumu nabízí Factum Invenio také konzultace a návrhy komplexních marketingových řešení. V roce 2005 založila mezinárodní síť výzkumných agentur Factum Group, která působí ve střední Evropě a v roce 2009 vytvořila spolu s ppm europe skupinu ppm factum.

Tématické zařazení:

 » Zajímavosti