Inspirativní vaření z brambor a jejich netradiční užití v kuchyni nabídne Havlíčkův Brod - Vysočina - Český Metropol

Vysočina

Inspirativní vaření z brambor a jejich netradiční užití v kuchyni nabídne Havlíčkův Brod

zdroj: Kraj Vysočina

Jihlava | Brambory jsou pro Vysočinu jako chléb. Lze je jíst každý den, jejich příprava má tisíce podob a nikdy se neomrzí. Celostátní síť pro venkov ve spolupráci s Krajem Vysočina a Výzkumným ústavem...

 

bramborářským v Havlíčkově Brodě společně připravili tematické setkání zaměřené na propagaci a užití brambor jako zdravé potraviny v kuchyni jiným než tradičním způsobem.
Experimentální vaření, workshopy a inspirativní ochutnávky proběhnou 16. listopadu v jídelně Obchodní akademie a Hotelové školy v Havlíčkově Brodě. „Cílem této a podobných akcí je zvýšit spotřebu brambor místních producentů, zkrátit cestu od zemědělce ke spotřebitelům, podpořit poptávku čerstvých potravin do škol a současně ovlivnit zdravou výživu nejen ve školských zařízeních,“ říká radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský. Tentokrát se potkají nejen profesionální kuchaři a kuchařky ze školních jídelen, ale také studenti, zemědělci i zástupci měst a neziskových organizací.
Pro účastníky setkání je plánován ukázkový blok s přednáškami o vhodnosti odrůd pro přípravu konkrétního pokrmu; obdrží jednoduché návody na dané pokrmy s bilancí živin a kalorickou hodnotou.
Na základě podnětů od pracovníků školních jídelen budou prezentovány příklady Jídelníčků zdravé výživy. Ukázky pokrmů se uvaří přímo na akci v hotelové škole, na každé jednotlivé menu budou použity různé typy brambor – ukázka konkrétního jídla, jeho forma a chuť při správném/nevhodném použití varného typu. V závěru setkání účastníci v roli gurmetů ohodnotí jednotlivé pokrmy.

Zdroj: Kraj Vysočina

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Kraje  » Vysočina  

 » Zdraví  » Jídlo a pití