Nový ředitel národního parku chce České Švýcarsko dostat na seznam Unesca - Tiskové zprávy - REGIONÁLNÍ NOVINY

Nový ředitel národního parku chce České Švýcarsko dostat na seznam Unesca

11. července 2008, 14.28 | Ústí nad Labem / Území Národního parku České Švýcarsko patří k nejlépe řízeným destinacím turistického ruchu v Ústeckém kraji. Park má nového ředitele Pavla Bendu, který jednal o dalším fungování parku s krajským úřadem. „Musíme společně nalézat průsečík mezi potřebnou ochranou přírody v tomto unikátním přírodním skvostu i logickým zájmem rozšiřovat šetrný turistický ruch v v této lokalitě,“ říká Radek Vonka, náměstek hejtmana.
Pavel Benda by chtěl v čele správy národního parku dělat vše pro to, aby se podařilo park zapsat do seznamu přírodního dědictví UNESCO. To by pomohlo parku přilákat kvalitní turisty a zvýšit povědomí evropské veřejnosti o celém parku.

Radek Vonka i Pavel Benda, jenž v čele národního parku nahradil po výběrovém řízení dlouholetého ředitele Zdeňka Patzelta, hovořili také o vynikající spolupráci parku s hasiči z okolních obcí, kteří tu často plní i funkci horské služby nebo o součinnosti s obecně prospěšnou společností České Švýcarsko. Ta má jako jediná nezisková organizace certifikovanou průvodcovskou službu pro návštěvníky unikátních pískovcových skal a ekosystémů.  Správa národního parku také hledá další cesty k financování potřebných akcí v ochraně přírody, například za využití dotací z evropské unie. V současné době zaměstnává Správa Národního parku České Švýcarsko asi padesát pracovníků a jako rozpočtová organizace Ministerstva životního prostředí ČR má od svého zřizovatele přibližně 40 milionů korun na rok, přičemž předepsané odvody letos představují sumu 23 milionů.