Skupina Czech Coal upozorňuje na nepravdivé informace České televize - Tiskové zprávy - REGIONÁLNÍ NOVINY

Skupina Czech Coal upozorňuje na nepravdivé informace České televize

25. ledna 2010, 17.37 | PRAHA/MOST | Podle včerejšího vysílání zpravodajského pořadu ČT Události a následně i reportáže v pořadu 168 hodin se pod litvínovským sídlištěm Janov nachází „obrovské zásoby uhlí – až tři čtvrtě miliardy tun“. Z toho autor reportáže Robert Malecký vyvozuje, že litvínovská čtvrť Janov je ohrožena těžbou a dokonce naznačuje, že by vznik ghetta v této čtvrti mohl mít souvislost se záměry těžařů v budoucnu janovské sídliště zlikvidovat.

Česká televize zveřejnila nepravdivé informace a skupina Czech Coal nadále trvá na svém stanovisku, že o uhlí pod Litvínovem a v jeho bezprostředním okolí nemá zájem. Od poloviny devadesátých let skupina Czech Coal podnikla společně s obvodním báňským úřadem a ministerstvem životního prostředí celou řadu kroků, jejichž výsledkem je současná situace, kdy pod Litvínovem není žádný dobývací prostor ani chráněné ložiskové území (viz. časový přehled rozhodnutí o zrušení dobývacích prostor a chráněných ložiskových území na Litvínovsku - v příloze). Jediným dobývacím prostorem, který chce společnost v okolí Litvínova využít, je dobývací prostor Komořany, jehož součástí jsou i Horní Jiřetín a Černice. Tento záměr spadá do projektu zpřístupnění zásob hnědého uhlí příštím generacím. Ani v tomto případě se však těžba bezprostředně nedotkne Litvínova. Linie těžby se zastaví minimálně půl kilometru od hranice města za dodržení všech zákonných podmínek na ochranu životního prostředí maximálně eliminujících negativní vlivy těžby.

V obou pořadech ČT se navíc objevila informace o tom, že Horní Jiřetín je pouze překážkou k cestě za dalšími zásobami uhlí v objemu 750 miliónů tun, a to pod sídlištěm Janov. V tomto případě jde o celkový objem uhlí, které se nachází za dosud platnými územními limity, stanovenými vládou v roce 1991. Z toho se 280 miliónů tun nachází právě pod Horním Jiřetínem. Dalších 470 miliónů tun uhlí, s nimiž projekt zpřístupnění zásob hnědého uhlí počítá, se nachází zcela mimo území města Litvínova.
Skupina Czech Coal upozorňuje, že Česká televize nese odpovědnost za případné důsledky, ke kterým může šíření této nepravdivé informace vést. Czech Coal má v rámci svého webu www.udrzitelnyrozvoj.cz již řadu let publikovanou podrobnou informaci o dalším případném využití zásob za územními limity, včetně schémat případného postupu těžby a rekultivací (viz příloha). Tyto informace autor reportáže nevyužil, stejně jako nevznesl dotaz na příslušné orgány státní správy, které jsou za evidenci nerostného bohatství České republiky odpovědné. Citoval v této věci kromě zástupce Czech Coal pouze laiky, a to zaujaté odpůrce těžby.