Nad Plzeňskou energetikou je vodní pára - Tiskové zprávy - REGIONÁLNÍ NOVINY

Nad Plzeňskou energetikou je vodní pára

29. července 2009, 10.39 | PLZEŇ | Právě v tyto dny je možné nad Plzeňskou energetikou, a.s. spatřit oblaka vodní páry, která nahradila historický kouř z dnes již odstavené zastaralé technologie odsiřovací jednotky. „Výstavba nové odsiřovací technologie v hodnotě 430 milionů korun byla zahájena 1.7.2008 a právě v tyto dny je ve zkušebním provozu“, říká obchodní ředitel společnosti David Hoffmann.

Tato nová odsiřovací jednotka pracuje na bázi mokré vápencové vypírky spalin, což je technologie pracující na principu intenzivního propírání horkých neodsířených spalin vodnou vápencovou suspenzí, přičemž dochází k výraznému odpařování vody ze suspenze. Zařízení kde tento děj probíhá, se nazývá absorbér. Po vyčištění od škodlivých plynů jsou spaliny, které jsou nasyceny vodní párou, dopravovány do komínu. Kondenzací vodních par ve spalinách vznikají drobné kapičky vody, které se projevují jako oblaka. Charakteristickým jevem provozu mokré odsiřovací technologie je tedy komín z kterého viditelně odchází hustá vodní pára.

Po uvedení odsiřovacího zařízení do běžného provozu v září tohoto roku, dojde ke snížení emisí oxidu siřičitého a prachu o více než polovinu oproti současnému stavu, což přispěje k dalšímu zlepšování kvality ovzduší a životního prostředí ve městě Plzni a jeho blízkém okolí. Nový komín s výškou 90 m, který je součástí této technologie přibyl k původnímu 120 m vysokému komínu z 50. let minulého století a oba budou součástí provozu významné energetické společnosti - Plzeňské energetiky a.s.. „Odsiřovací jednotka je jednou z etap technologické modernizace provozu společnosti“, doplňuje David Hoffmann.