Energetici věnovali svůj čas dobré věci, pomáhali v Dětském domově v Mašťově a v Podkrušnohorském zo - Tiskové zprávy - REGIONÁLNÍ NOVINY

Doprovodný obrázek

19. června 2009, 19.03 | SEVERNÍ ČECHY | Pětatřicet zaměstnanců Skupiny ČEZ ze severních Čech se během 17. a 18. června zapojilo do firemního dobrovolnictví s názvem Čas pro dobrou věc. Do chomutovského Podkrušnohorského zooparku či Dětského domova v Mašťově přitom dorazili jak z Chomutova či z nedalekých elektráren Tušimice a Prunéřov, tak i z poměrně vzdáleného Ústí nad Labem nebo Děčína.

Čas pro dobrou věc je filantropický projekt, kdy mohou naši zaměstnanci strávit jeden běžný pracovní den v roce dobrovolnickou prací ve vybraných neziskových organizacích. Odpracovanou dobu mají přitom proplacenou zaměstnavatelem, jako by byli na svém pracovišti,“ přibližuje smysl akce Simona Kaňoková, která má firemní dobrovolnictví v rámci Skupiny ČEZ na starosti.

Jana Krejčiřiková z účetních služeb ČEZ, a. s., v Děčíně natírá plot výběhu v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově

Zaměstnanci Skupiny ČEZ se mohou na tomto projektu podílet hned dvěma způsoby. Buď se zúčastní nabídnuté skupinové akce, nebo vyvinou vlastní aktivitu, kdy si může každý zvolit jakoukoliv organizaci ve svém okolí, kterou osobně zná, a přihlásit ji ve Fóru dárců náležitě ke schválení s údaji a informacemi, jak potřebuje pomoci. Dopravu si pak zajišťuje sám.

Všech pětatřicet dobrovolníků si přitom zvolilo první způsob pomoci. Během 17. června jich v zooparku 12 odstraňovalo staré nánosy barev a rzi z kovových plotů u malých výběhů navazujících na velký výběh zubrů. O den později očištěné mřížoví naopak druhá šestičlenná parta natírala nahnědo. „Ať my dnešní nebo i kolegové ze včerejška jsme tu byli už vloni. Moc se nám tu líbilo, i když tehdy v březnu sněžilo. Proto jsme si pomoc zooparku rádi zopakovali,“ řekla za všechny Jana Krejčiříková, z účetních služeb ČEZ, a. s., v Děčíně.

Ve stejné dny pomáhalo v Dětském domově v Mašťově 17 energetiků. Ve středu jich bylo šest a ve čtvrtek jedenáct. Ženy jak z první, tak i z druhé skupiny hlavně připravovaly sladké šátečky a slané pečivo. Díky jim bylo napečeno více než tisícovka dobrot na velkou sobotní Garden party, kdy si dětský domov připomene šedesát let své existence. „Proto jsme rádi přivítali pomoc lidí ze Skupiny ČEZ. Zatímco ženy válely, dělily a plnily těsto, muži opravovali staré kovové židle a dávali dohromady nové dřevěné lavičky, aby měli naši návštěvníci v sobotu na čem sedět,“ kvitovala Marie Kafková. Další dobrovolníci sekali trávu a ti středeční dokonce stihli i vytrhat plevel z okrasného záhonu před vchodem do zámku, v němž dětský domov sídlí.

„Jsme tu pro dobrou věc. A pomoc dětem, které žijí v dětském domově, a jejich tetám a strejdům, kteří se o ně starají, jistě dobrou věcí je,“ řekl velice stručně, za to však výstižně, mezi jednotlivými úkony při sestavování nových laviček Vladimír Brabec, vedoucí technik z ČEZ Měření, s. r. o., v Chomutově. Z tohoto regionálního pracoviště přitom na pomoc domovu vyrazilo hned sedm energetiků, tři ve středu a o jednoho více ve čtvrtek.

Pět set tvarohových, makových a povidlových šátečků během jednoho dne připravily pro sobotní Garden párty v mašťovském dětském domově Martina Korseltová z ČEZ Správa majetku Děčín, Jaroslava Červenková z chomutovského pracoviště ČEZ Měření, s. r. o., a Jitka Slámová, rovněž z ČEZ Správa majetku Děčín.

Organizátorka Času pro dobrou věc Simona Kaňoková, která strávila s dobrovolníky oba dny, byla spokojena. Dobrovolnické dny podle ní plně splnily svůj účel. „Stejně jako vloni jsme se přesvědčila, že zde na severu kolegové nežijí jen svou prací, ale dokáží se od ní pro dobro jiných odpoutat. Byla jsem překvapena také tím, že dva z nich se zeptali, zda mohou s sebou přivést i rodinné příslušníky. Protože jsem v tom neviděla žádný problém, pomáhali i oni.“

Překvapena by byla ještě více, kdyby v té době už věděla, že v Mašťově se již někteří dobrovolníci domluvili na společné podzimní sklizni brambor. „Sklízeli je už vloni. Velice si vážím toho, že přijedou ve svém volném čase bez nároku na odměnu či dalšího zápočtu do vašeho Času pro dobrou věc,“ uzavřela Marie Kafková, ředitelka domova.

Doprovodný obrázek