Aktuální téma: Cena másla - Jídlo a pití - Český Metropol

Jídlo a pití

Aktuální téma: Cena másla

zdroj: archiv Metropolu

Praha | Cena másla je pro Čechy v poslední době citlivé téma. Od minulého roku zdražilo téměř o polovinu a před Vánocemi by měla jeho cena podle ředitele Madety Milana Teplého dosáhnout až na hranici 70 korun. Češi...

 

tento problém někdy řeší snížením spotřeby či nákupy levnějších výrobků. Někteří jezdí pro máslo do Polska. Snaha ušetřit ale často vede k nákupu nekvalitních výrobků, které mnohdy nelze považovat za máslo. 
Pro máslo platí přísná zákonná pravidla. Abychom mohli produkt nazvat máslem, je nutné, aby splnil několik kritérií určených v Evropském nařízení č. 1308/2013, které popisuje máslo jako „výrobek s obsahem mléčného tuku nejméně 80 %, avšak méně než 90 %, s obsahem vody nejvýše 16 % a nejvyšším obsahem tukuprosté mléčné sušiny do 2 %“. Pravidlem číslo jedna je, že máslo nesmí obsahovat nic než mléčný tuk z pravé smetany. Čím je máslo tučnější, tím je větší šance, že bude kvalitnější a chutnější. 


Nízká cena může být podezřelá
V regálech mohou být mezi másly výrobky, které vytvářejí zdání másla, ale ve skutečnosti se o máslo nejedná. Zákazníky ale lákají nižší cenou. Řada lidí tak automaticky sáhne po takovém výrobku. Tato „másla“ nejen že neobsahují dostatečné množství mléčného tuku, navíc obsahují rostlinný tuk (například palmový), který do másla nepatří. Právně je ale vše v pořádku, jelikož výrobek není označen jako „máslo“. Z pohledu etického však takové počínání výrobců značně kulhá, protože se spotřebitelům ani nesnaží vymluvit, že o máslo nejde. Kvůli vysoké ceně másla sahají lidé také po margarínech. „Konzumovat margaríny je minimálně zbytečné, z mého pohledu spíše zdraví škodlivé, vzhledem k tomu, že jde pro naše tělo o nepřirozený tuk,“ říká nezávislá konzultantka výživy, potravinářka a nutriční terapeutka Ing. Anna Jermářová.

Zdroj: Ondřej Hubatka

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zdraví  » Jídlo a pití