Houbařská sezóna vrcholí, s ní přichází do interní ambulance pacienti s otravami - Jídlo a pití - Český Metropol

Jídlo a pití

Houbařská sezóna vrcholí, s ní přichází do interní ambulance pacienti s otravami

zdroj: Nemocnice Nymburk

Nymburk | Ačkoliv lékařka interního oddělení nymburské nemocnice Šárka Klimešová chválí houbaře z Nymburska za jejich znalosti druhů hub, přesto přinášíme rady a doporučení, díky nimž se houbařští nadšenci...

 

mohou vyhnout nepříjemnostem v podobě zdravotních obtíží, které mohou nastat po jejich konzumaci. 
A nejenom v případě požití jedovatých druhů. Mnohem častěji totiž dochází k takzvané sekundární otravě, jež je způsobena nedostatečnou tepelnou úpravou, špatným skladováním, požitím přemrzlých či jinak poškozených hub. 
„Houbaři rovněž zanedbávají riziko kontaminace. I v lesním hospodářství se běžně používají postřiky a pesticidy, navíc může dojít ke znečištění houby výkaly zvířat, obzvlášť třeba trus hlodavců je častým zdrojem salmonelové infekce,“ upozorňuje Šárka Klimešová, která rovněž uvádí příznaky, při kterých by konzumenti hub měli zpozornět: „Typická otrava se projeví příznaky po 8–12 hodinách od konzumace, obvykle dorazí pacienti ráno po večerní konzumaci hub. Výjimkou je muchomůrka tygrovaná, která bývá zaměnitelná s masákem či bedlou. V tomto případě se otrava projeví potížemi v rozmezí 30 až 120 minut slzením, sliněním, bolestmi břicha, zrychlením tepu, poklesem tlaku a poruchami nervového systému se vznikem halucinací až poruchou vědomí. Na tomto místě si neodpustím varování pro mladé toužící po laciném halucinogenu – kouření sušených částí muchomůrky zelené, tygrované či červené je prudce jedovaté, průběh je extrémně bolestivý a zpravidla končí smrtí či trvalým poškozením nervového systému,“ varuje lékařka. 
Standardními projevy otravy jsou bolesti břicha, zvracení, průjem, z těch dalších se mohou objevit slabosti končetin, pokles tlaku, zvýšení tepu a bušení srdce. U prudce jedovatých hub pak dochází s odstupem 2–3 dnů k poškození jater a ledvin. Ovšem třeba pavučinec plyšový, který je naštěstí vzácný a má odpudivý vzhled, a proto k otravě po něm nedochází příliš často, dokáže s totální devastací ledvin počkat až 3 týdny. Pokud se u někoho příznaky objeví, není radno váhat s první pomocí. Šárka Klimentová doporučuje návštěvu lékaře vždy, když se objeví jakékoli závažnější příznaky včetně zvracení a průjmu. Sami si však můžete poskytnout první pomoc ještě před odchodem k lékaři. 
„První pomocí je vyvolat zvracení, pokud nepřišlo samo. Pak se doporučuje užít živočišné uhlí v dávce 10–20 tabletek. K zapití použijte černý čaj, uklidňuje žaludek a podporuje močení. Navíc dodá potřebnou hydrataci. Uchovejte zbytky pokrmu, hub či aspoň zvratky pro případ nutnosti identifikace. Problémem u dětí a starších nemocných je rychle postupující dehydratace. Nechtějí pít, aby zase nezvraceli, pak je lépe i u nekomplikovaných otrav vyhledat lékaře k podání infuze,“ vysvětluje lékařka a vyvrací mýtus, který říká, že je vhodné vypít mléko: „Mléko není tekutina, složením se jedná o komplexní potravinu, natrávením se srazí, jeho pití není doporučováno. Konzumace alkoholu k houbám je rovněž spíše nešťastná volba. Houby drží alkohol v sobě, hrozí pak riziko pomalejšího trávení hub a i zpomaleného odbourávání alkoholu.“ 
Toxikologické informační středisko 224  91 92 93 nebo 224 91 54 02.

Zdroj: Nemocnice Nymburk

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zdraví  » Jídlo a pití  

 » Zdraví  » Zdraví