Odborníci na výživu varují před zavádějícími informacemi - Zdraví - Český Metropol

Zdraví

Odborníci na výživu varují před zavádějícími informacemi

Ikona

11. května 2010, 09.42 | ČESKÁ REPUBLIKA | Lidé by si měli dát pozor na zavádějící a klamavé informace v souvislosti se svým stravováním, upozornil lékař Petr Tláskal ze Společnosti pro výživu. Typickým příkladem je podle jeho slov tvrzení o škodlivosti látek skrývajících se pod kódem E, tedy takzvaných 'éček' v potravinách. "Klamavé je například tvrzení, že čím více 'éček' je v potravině, tím větší škodlivost. Pak by ale například čerstvá rajčata byla velmi škodlivá, protože obsahují 16 éček," uvedl Perlín.

 

Počet podobně nepravdivých informací jak o výživě obecně, tak o jednotlivých potravinách v poslední době podle něj stoupá. "Výsledek v případě převzetí a důsledného chování může vést až k poškození zdraví," varuje Tláskal.

Společnost pro zdraví přiznává, že rozpoznat, které rady jsou správné a který odborník je opravdu kvalifikovaný, není vůbec jednoduché. "V každém případě se vyplatí věnovat velkou pozornost jak výběru, tak vlastnímu výkonu výživového poradce. To znamená ověřit si jeho vzdělání a způsob, jakým si udržuje přehled o vývoji oboru a bedlivě sledovat a hodnotit jeho činnost," vysvětlil Tláskal.

Kvalifikovaný poradce si totiž podle něj nejen zjišťuje osobní a rodinnou anamnézu, ale provádí i základní vyšetření a měření (například bazální metabolismus), navrhuje přesně propočítaný jídelníček v souladu s individuálními potřebami a možnostmi a nezapomíná ani na potřebnou změnu životního stylu. Sdružení také tvrdí, že vedle osvěty by oboru výživového poradenství prospěla i změna právních podmínek pro poskytování takových služeb nebo zpřísnění kvalifikačních podmínek.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Zdraví  » Zdraví