Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Walesa a Gorbačov se v Berlíně pohádali kvůli otázce evropské bezpečnosti

Ikona

11. listopadu 2009 - BERLÍN | Ostrou výměnou názorů skončilo úterní střetnutí dvou nositelů Nobelovy ceny za mír – bývalého polského prezidenta Lecha Walesy a posledního sovětského prezidenta Michaila Gorbačova. Oba muži se na konferenci v Berlíně neshodli na otázce evropské bezpečnosti, píše ve středu deník Právo.

Evropský prezident se bude volit 19. listopadu

Ikona

11. listopadu 2009 - LONDÝN | Švédský premiér Fredrik Reinfeldt oznámil, že předseda Evropské rady neboli tzv. evropský prezident bude vybrán na mimořádném summitu Evropské unie, který se bude konat 19. listopadu. Informuje o tom deník Financial Times. Reinfeldt na příští čtvrtek svolal zástupce evropské sedmadvacítky, aby u pracovní večeře dokončili výběr unijního prezidenta.

Havel bude hlavním řečníkem v Evropském parlamentu

Ikona

11. listopadu 2009 - BRUSEL | Václav Havel bude hlavním řečníkem na středečním zasedání Evropského parlamentu v Bruselu. Bývalý československý a český prezident promluví na ceremoniálu k 20. výročí zhroucení železné opony v Evropě, informuje na svém webu parlament. Havel bude mluvit o pádu komunistických režimů a představí své názory na budoucnost Evropy.

Pavel Bém se stal předsedou pražské ODS

Ikona

10. listopadu 2009 - PRAHA | Regionální sněm pražské ODS zvolil v úterý svého předsedu, stal se jím opět Pavel Bém. Ten tak obhájil pro příští dva roky post předsedy regionální organizace. Pavel Bém získal 64 hlasů, pro Rudolfa Blažka hlasovalo 56 delegátů. "Souboj to byl velmi těsný a já děkuji všem, kteří mi dali hlas a za rytířský souboj mému vyzyvateli," reagoval bezprostředně Bém.

LISTOPAD 1989: Palachův týden byl předzvěstí sametové revoluce

Ikona

10. listopadu 2009 - PRAHA | Násilím potlačené několikadenní pražské demonstrace v lednu 1989, známé jako Palachův týden, byly největší krizí komunistického režimu a předzvěstí takzvané sametové revoluce v listopadu téhož roku. Pádu totalitního režimu nahrávala i situace v okolních státech.

Fűle nemá zkušenosti s fungováním EU, upozorňuje Schwarzenberg

Ikona

10. listopadu 2009 - PRAHA | Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg upozornil, že nový eurokomisař Štefan Fűle, na jehož vyslání do Evropské komise se v úterý shodla vláda, má jen malé zkušenosti s fungováním Evropské unie. S touto problematikou se seznamuje až od letošního května, kdy se stal ministrem pro evropské záležitosti.

Českým eurokomisařem bude Štefan Füle - přinášíme jeho profil

Ikona

10. listopadu 2009 - PRAHA | Vláda se shodla na jménu nového českého eurokomisaře. Bude jím současný ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle, informoval o tom premiér Jan Fischer po zasedání kabinetu. Jméno Füleho je podle Fischera výsledkem politické dohody. O portfoliu, které chce Česko získat, nechtěl premiér hovořit vzhledem k tomu, že konkurenční boj vrcholí.

Byla chyba přerušit jednání o eurokomisaři, řekl na adresu vlády Paroubek

Ikona

9. listopadu 2009 - PRAHA | Chyba, která vede jen k dalšímu zbytečnému prodlužování patové situace. Těmito slovy v pondělí reagoval Jiří Paroubek na rozhodnutí vlády přerušit jednání o českém eurokomisaři do úterního dopoledne. "Premiér Fischer se přitom vyjádřil o nutnosti dnes rozhodnout a Mirek Topolánek zase dosud kritizoval "bramboračku", která se okolo celé věci vytváří.

Kandidát na nového českého eurokomisaře zůstává po večerním jednání zatím beze jména

Ikona

9. listopadu 2009 - PRAHA | Ani večerní jednání špiček ODS Mirka Topolánka a ČSSD Jiřího Paroubka s premiérem Janem Fischerem nepřineslo konkrétní jméno na kandidáta nového českého eurokomisaře. Informace přinesl zpravodajský server iDnes.cz. Po skončení večerního jednání vlády stále není jasno, kdo by měl nově zastávat post českého eurokomisaře.

Rychetský: Každý členský stát EU zůstává suverénní

Ikona

8. listopadu 2009 - PRAHA | Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského každý členský stát EU zůstává suverénní po dobu, po kterou rozhoduje i s pravomocemi, které nesl. Uvedl to Pavel Rychetský v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. "O kompetenci Evropské unie nikdy nebude rozhodovat unie, ale vždy členské státy," řekl Rychetský.

Paroubek: Ústavní soud zamezil výhře ČSSD ve volbách

Ikona

8. listopadu 2009 - PRAHA | Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka zabránil Ústavní soud výhře jeho strany ve volbách do Poslanecké sněmovny. Reagoval tak na vyjádření šéfa ÚS Pavla Rychetského, že by nevyhověl další ústavní stížnosti na zrušení nových voleb vyvolaných novou ústavní úpravou o možnostech rozpuštění sněmovny.

Strana výpisu

... 767 ...