Osobnost roku Ústeckého kraje 2012: kategorie podnikání a management - Lucie Tomášková - Osobnost - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Osobnost

Osobnost roku Ústeckého kraje 2012: kategorie podnikání a management - Lucie Tomášková

zdroj: archiv Metropolu

ÚSTÍ NAD LABEM | Regionální noviny METROPOL vyhlásily v listopadu společně se Skupinou ČEZ a dalšími partnery 2. ročník čtenářské ankety Osobnost roku Ústeckého kraje 2012. Do hlasování se zapojilo...

 

celkem 3 690 čtenářů, kteří rozhodli o vítězích jednotlivých kategorií. Ti převzali ocenění ve čtvrtek 7. února z rukou radního Ústeckého kraje Pavla Vodseďálka a pořadatelů projektu na slavnostním galavečeru, spojeným se 6. METROPOL párty na zámečku Větruše v krajské metropoli.

 

Lucie Tomášková: Podnikání není procházka růžovým sadem


Brokolicová polévka a na výběr z hlavního menu: Pečená francouzská zelenina s biobulgurem nebo celozrnnou biorýží či kus kusem. Nebo: Pšeničné zeláky s biotempehem, svíčková omáčka, oválky z mrkve a červené řepy s jablečnou šťávou, pikles. A do třetice: Křehké kuře naložené v jogurtu, pečené horkým vzduchem, brambor na páře, brokolice s mrkví na másle a salát. Sbíhají se vám sliny, nebo čtete takový jídelníček poprvé?
 
To je ukázka z denního menu restaurace Zahrada v Teplicích, které pro své pravidelné i náhodné strávníky připravuje podnikatelka Lucie Tomášková s kolektivem. Absolventka hotelové školy vždycky inklinovala spíš k manažerským pozicím. Potom přišly zdravotní problémy a dnes se na životní styl a stravování dívá jinak. Začala studovat alternativní směry, což praktikuje dodnes. A hlavně si nenechává poznatky a zkušenosti pro sebe. V roce 2007 otevřela restauraci Zahrada (název je odvozeninou od rčení – „Z naší zahrady na náš stůl“), kde vaří zejména z produktů biofarem v Českých Kopistech a z Lounska pro vegetariány, vegany, makrobiotiky, lidi s bezlepkovou dietou, ale i všechny ty, kteří chtějí jíst u nás zatím méně obvyklé pokrmy nevšedních chutí a především zdravě. Denně připraví na stovku porcí jídel, které strávníci vychutnají v absolutně nekuřáckém prostředí. 
Přestože samotná restaurace je v zadním traktu objektu, na který není z ulice vidět, hosté si cestu našli a nacházejí. Řada z nich také oceňuje kurzy vaření, které tady Lucie Tomášková pořádá. Co si frekventanti navaří, to si také sní a doma nemusejí tolik vymýšlet. Populární jsou například sladká jídla, ovšem připravená bez cukru, tuku a vajíček. Podle majitelky, která má za sebou řadu úspěchů nejprve jako posluchačka a dnes i lektorka v Holandsku, Anglii či Francii, jsme si u nás na zdravou kuchyni dosud nezvykli. Ve veřejném stravování se zatím příliš „nenosí“, protože je pracnější a finančně náročnější než česká klasická. Na západ od našich hranic jsou v tomto směru dál a dobře vědí, proč zvou Lucii Tomáškovou na přednášky a praktické ukázky. Letos bude vyučovat makrobiotickou stravu ve Velké Británii a na podzim se pro změnu rozjede do Karlovarského kraje, kde bude netradiční potraviny uvádět na jídelní lístky tamních restaurací. Už se na to těší.
A kdo by si snad myslel, že podnikání v Česku je procházka růžovým sadem, toho Lucie Tomášková rychle vyvede z omylu. Víc času a energie než samotná kuchyně jí berou problémy s majitelem objektu, kde věčně něco skřípe. A ani všichni zaměstnanci si dobrého bydla zdaleka neváží. Díky úsilí lety prověřeného základního týmu restaurace Zahrada její návštěvníci nikdy nic nezaznamenali, a tak sem chodí rádi a vděčně dál. Do prostor i jídelníčku můžete nahlédnout na www.restaurace-zahrada.cz.

 

Všechny osobnosti roku 2012 najdete zde

 

Text: Ladislava Richterová

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 

 » Osobnost  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:


(Vyplňte pouze tehdy, jestliže chcete být informování o odpovědích na váš příspěvek)

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření