Po dvouleté pauze se v Ústeckém kraji uskuteční velké festivaly a kulturní akce - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Po dvouleté pauze se v Ústeckém kraji uskuteční velké festivaly a kulturní akce

Ilustrační fotografie

22. května 2022, 05.23 | (ČTK) - V Ústeckém kraji se po dvouleté pauze letos konají velké festivaly a kulturní akce. Nechybí tradiční zahájení lázeňské sezony v Teplicích, oslava chmele a piva Dočesná v Žatci či hudební festival Rock for Churchill ve Vroutku. Poprvé se uskuteční hudebně sportovní festival na jezeře Most The Most Fest. Vyplývá to z oznámení pořadatelů.

 

S ohledem na proticovidová opatření se v roce 2020 velké akce nekonaly, loni se uskutečnily ve skromnějším duchu nebo je pořadatelé zcela zrušili. To byl i případ festivalu Rock for Churchill ve Vroutku u Podbořan na Lounsku. "Festival chystáme, doufáme, že letos už žádná omezení nepřijdou. Těšíme se, že se uskuteční s tolika fanoušky, kolik jich bude chtít přijít," řekl za organizátory Jaromír Telenský.

 

Vstupenky zakoupené pro rok 2020, potažmo rok 2021 jsou platné. Pořadatelé oznámili, že letos se koná festival naposledy. Dvacet let jej připravovala stejná parta lidí, kterým do života postupně vstoupily povinnosti v podobě rodiny a práce. "Kombinace toho všeho u nás v posledních letech vyvolávala pochybnosti, zda ještě máme čas, šťávu a energii pouštět se do tak velkého dobrodružství, jakým Rock for Churchill v současné podobě je. Tento rok jsme to rozsekli a shodli jsme se, že tý šťávy máme tak akorát na jeden poslední ročník," uvedli pořadatelé na webu. Festival se uskuteční 26. a 27. srpna.

 

Dočesná v Žatci je v plánu 2. a 3. září. Slavnosti se uskuteční na několika scénách, program se teprve připravuje. Císařský den v Kadani bude 27. srpna, město se opět promění v historické tržiště, program doplní různá vystoupení i inscenace příjezdu Karla IV. s družinou.

 

U jezera Most, které vzniklo zatopením hnědouhelného dolu, se letos poprvé uskuteční The Most Fest. Hudebně sportovní festival je v plánu na 11. až 14. srpna. Vystoupí Lucie Bílá, Janek Ledecký, Monkey Business. Na vodě budou dračí lodě, na pláži snowpark, k dispozici vodní skluzavka, areál bojových sportů a další atrakce.

 

Hasičské slavnosti v Litoměřicích jsou v plánu na 10. a 11. června. Klášterecké hudební prameny, 18. ročník hudebního festivalu a mezinárodních houslových kurzů, se bude konat 4. až 10. července tradičně v Klášterci nad Ohří. Interporta, mezinárodní hudební soutěž, která navazuje na Portu, má termín 18. a 19. června v Ústí nad Labem. Útulek fest, festival, jehož výtěžek věnují organizátoři útulkům, je v plánu na 10. a 11. června v cyklokempu v ústecké čtvrti Brná.

 

Nejbližší větší akcí je zahájení lázeňské sezony v Teplicích. Od 27. do 29. května se na několika hudebních scénách různých žánrů vystřídá mnoho interpretů, hudebních skupin. S kapelou přijede Bára Basiková, Dan Bárta, vystoupí Monkey Business, BSP s Kamilem Střihavkou a další. Na programu jsou divadelní představení, připraveno bude dobové tržiště. Žehnání lázeňských pramenů se uskuteční v sobotu v 11:00.

Zdroj: ČTK

Tématické zařazení:

 » Kultura  

 » Kraje  

 » Kraje  » Ústecký