Sherlock Holmes v Praze i Dechberoucí Zázrak, za tím vším stojí spisovatel Petr Macek - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Sherlock Holmes v Praze i Dechberoucí Zázrak, za tím vším stojí spisovatel Petr Macek

Praha I Je nejenom uznávaným a u řady čtenářů i známých osobností oblíbeným novinářem, ale také spisovatelem. A to velmi plodným. Díky němu je Sherlock Holmes v Praze! Vychází totiž nové vydání detektivky Golemův stín, ale za sebou má i komiks Dechberoucí Zázrak, na němž spolupracoval i s kolegou Petrem Koplem.

 

Kdo by neměl rád příběhy detektiva Sherlocka Holmese? Nyní, v době covidé pandemie, kdy jsou lidé více doma a v klidu, je ideální pořídit si dobrou knihu a začíst se do napínavého příběhu, nebo si jej poslechnout jiný příběh i v audioverzi, kterou pro Petra Macka namluvilo několik významných osobností.

 

"Tento příběh je zasazen do Čech, konkrétně do Prahy, kdy se píše podzim roku 1903. Ten nebyl pro Sherlocka Holmese příznivý. Zemřela Irena Adlerová, jeho platonická láska, a snad i kvůli tomu opět propadl své staré závislosti. Aby vytrhnul přítele ze spárů opiátů, doktor Watson detektiva přiměje zabývat se případem zdánlivě banálního sňatkového podvodu. Slibuje si od něj, že Holmesovi pomůže překonat chmury a myšlenkový útlum, do kterého se s narkotiky dostal. Záhy se však ukazuje, že pozadí případu obyčejného podvodníčka má mnohem závažnější pozadí, vedoucí až na starý kontinent," láká na příběh Petr Macek.

 

Čtenář se dozví, že zesláblý Holmes se kvůli případu nakonec musí v dalekých Čechách postavit nepříteli děsivějšímu, než jakého si kdy mohl představit. Pražští židé, rozrušení nálezem mrtvoly na hrobě rabiho Löwa, ve všech pádech skloňují slovo Golem... Kdo by nechtěl vědět, jak napínavá detektivní zápletka dopadne? Stačí si knihu objednat a prožít s legendárním detektivem a jeho kolegou příjemné chvíle.

 

Sám autor Petr Macek je nejenom český spisovatel a novinář, ale také scenárista. Do světa Sherlocka Holmese vstoupil zatím třikrát – v románech Golemův stín, Případ dobře vychlazené pomsty a naposledy v příběhu Sherlock Holmes a Hitlerův posel smrti. Ten byl namluven i jako audiokniha, v níž si role rozdělili Jan Přeučil (Holmes), Jan Vágner (Watson), Jiřina Bohdalová, Vladimír Brabec, Jiří Dvořák a Jana Postlerová.

 

S řadou osobností sepsal Macek jejich biografie a šlo vždy o velmi úspěšné publikace. Třeba s Ivou Janžurovou (Včera, dnes a zítra), Václavem Vorlíčkem (Pane, vy jste režisér) nebo Helenou Vondráčkovou (Každá trampota má svou mez).

 

Kromě toho také knihy 1968 očima 50 a 1989 očima 30 mapují historické milníky vývoje Československa prostřednictvím svědectví známých osobností. Pro televize Nova a Prima napsal řadu scénářů pro různé dokumentární pořady.

 

Petr Macek je také společně s výtvarníkem Petrem Koplem autorem komiksových seriálů PérákConan a Dechberoucí Zázrak. Ten také zcela jistě stojí za přečtení. 

 

Kniha Dechberoucí Zázrak: Kompletní první sezóna obsahuje sešity 1 až 13, které vycházely od prosince 2015 do prosince 2016 + bonusy. 

 

"ZÁZRAKY SE DĚJÍ! Rok 2015 se nesmazatelně zapsal do historie českého komiksu. Na stáncích se objevil první sešit pravidelně vycházející komiksové superhrdinské série, odehrávající se v českém prostředí, což bylo do té doby pokládáno za nemožné. Odstartovala se tak nová éra," prozradili autoři Petr Macek a Petr Kopl.

 

Ti také dokázali více než dva roky konkurovat zavedeným hrdinům exportovaným ze západu. Nyní máme možnost si první sezónu vychutnat pohromadě.

 

A o čem že komiks je?

Při pokusu odčerpat pomocí moderní technologie tajemnou energii z prastarého golema došlo v Národním muzeu k nehodě. Mladý student David Daneš, který se k incidentu připletl, byl při explozi vystaven neznámému záření, jež mu dodalo nečekané schopnosti. Jaké přesně a na jakém principu fungují, teprve poznává. Protože se ale postavil na stranu práva a pořádku, pro veřejnost je teď superhrdina: ZÁZRAK!

Zdroj: Metropol / Foto: Archiv Petra Macka

Tématické zařazení:

 » Kultura  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:


(Vyplňte pouze tehdy, jestliže chcete být informování o odpovědích na váš příspěvek)

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření