Zakladatelé lednického vinařství naplnili svoji vizi: vinařství jako centrum zážitkové gastronomie i turistický cíl - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Zakladatelé lednického vinařství naplnili svoji vizi: vinařství jako centrum zážitkové gastronomie i turistický cíl

Spoluzakladatelé rodinného z Lednice Roman Žďárský a Jindřich Sobota si před třiceti lety vytyčili velký cíl. A sice - vytvořit v srdci Lednicko-Valtického areálu, na dosah proslulého lednického zámku či neméně atraktivního Minaretu, vinařství evropského formátu. A to se jim podařilo. Dnes je to nejenom o víně jako o lahodném nápoji, ale i o zážitcích a turistickém centru.

 

Zakladatelé ANNOVINO Lednice píší letos za touto etapou pomyslnou tečku a otevřeli vinařství v celé své kráse. Dnes je vinařství, v němž najdou milovníci vinařské turistiky všechny potřebné služby na velmi profesionální úrovni. Od návštěvnického centra, přes zážitkové programy pro celou rodinu až po pestrou nabídkou tichých, šumivých vín i burčáku z místních vinic.

 

„Dovolíme si říct, že máme za sebou řadu zajímavých a úspěšných projektů, například světový projekt sekt Mucha, se secesními motivy Alfonse Muchy nebo oslavných šumivých nápojů pro děti Rychlé Špunty - RobbyBubble. Součástí naší společnosti je rovněž legendární Valtické podzemí,“ prozradili zakladatelé společnosti Roman Žďárský a Jindřich Sobota.

 

Připomněli, že jde o unikátní labyrint vinných sklepů. Tento nejnavštěvovanější vinařský turistický cíl na Moravě je držitelem titulu TOP vinařský cíl České republiky a patří tak právem k těm pravým místům pro poznávání vína a zážitkům všeho druhu.

 

„Naše vinařství skýtá i propojení rodinného kapitálu s vinařskými aktivitami Mendelovy univerzity a vinařským odkazem šlechtického rodu Lichtenštejnů. V Lednici bylo postupně vybudováno úctyhodné dílo: moderní vinařství i unikátní návštěvnické prostory zapsané do České knihy rekordů,“ mohou se pochlubit zakladatelé dnes již tradiční a prestižní vinařské značky.

 

Kromě kvalitních a oceňovaných vín zrozených v Lednici stojí také za řadou patentovaných projektů - například Burčákomaty, přístroje pro prodej zachlazených burčáků v kvalitě jako od vinaře nebo třeba HONEY´S (Medové) - unikátní spojení vína, ovoce a medu.

 

„Letos dobudováváme celý areál včetně venkovních prostor nazývaných Zahrada Evoluce a turistickým programem plavby na romantické Zámecké Dyji, v rámci něhož dojde k vybudování vlastního přístaviště.  Myslíme si, že v dnešní době turisté chtějí kromě turistického cíle také něco zažít, a to jim rozhodně můžeme slíbit,“ říká Jindřich Sobota.

 

Ten svou firmu propojil také se známým pražským floristou, který je často hostem i televizních lifestylových a hobby pořadů Pavlem Hruškou. A nebyla to náhoda.

 

„My jsme spolužáci a musím říct, že smekám klobouk před tím, co Jindra s kolegou Romanem v Lednici vytvořili. Je to skvost. Jsou to opravdu roky tvrdé práce, peněz, dřiny, ale nese to své ovoce. Je to krása a snoubí se tam prostě všechno. Vyrazit si na výlet, prodloužený víkend nebo klidně celý týden do těchto míst, ochutnat opravdu skvělé a kvalitní víno, užít si prohlídku areálu, sklepů, okoštovat a zažít tu atmosféru, to je asi to nevíce,“ láká florista Pavel Hruška, který pro Lednicko-Valtický areál také aranžuje květiny a stará se o floristickou stránku lokality.

 

Kromě toho lze zažít také třeba zážitkové piknikování v Zahradě Evoluce s lahví vína a zajímavým občerstvením. To ale není všechno! Do vinařství se lze dostat i lodí po Zámecké Dyji nebo na koloběžce. Poloha vinařství u jednoho z ramen řeky Dyje, takzvané zámecké Dyje, přivedla majitele k dalšímu nápadu, vytvořit zde zážitkový program pro celou rodinu. Od přístavu ANNOVINO si vychutnáte plavbu romantickými meandry lužní krajinou v okolí městečka Lednice. Na zpáteční cestu do vinařství se můžete vydat na populárních koloběžkách.

 

A ochutnat lze samozřejmě vína zrozená v Lednici, která mají svůj unikátní charakter. Zdejší tratě mají zvýšený obsah vápníku a jsou často oceňována v České republice i v zahraničí.

 

„Zaměřujeme se na odrůdy Rulandské šedé, Tramín červený, Ryzlink vlašský, Rulandské modré a bílé, Sauvignon, Hibernal a Pálavu. Naší specialitou je LEDNICKÉ VIŠŇOVÉ, tradiční višňové víno nebo již zmíněné HONEY´S (Medové) - unikátní spojení vína, ovoce a medu,“ dodali majitelé.

Zdroj: Metropol, Foto: ANNOVINO

Zakladatelé ANNOVINO Lednice s velkou lahví

Na tiskovce k nové sezóně byli kromě flóristy Pavla Hrušky (druhý zleva) také operní divy Pavlína Senić, Michaela Gemrotová a zpěvák Marián Vojtko

Užít si vinařskou oblast lze i plavbou na loďce

Specialitou ANNOVINO je i višňové víno

Za košt rozhodně stojí i medové víno, které je specialitou

Užít si víno nejenom jako lahodný mok, ale i jako sérii zážítků je to, co nyní turisté vyhledávají

ANNOVINO Lednice má rozhodně co nabídnout

Tématické zařazení:

 » Kultura  

 » Zdraví  » Jídlo a pití  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:


(Vyplňte pouze tehdy, jestliže chcete být informování o odpovědích na váš příspěvek)

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření