Cukrář Josef Maršálek z televizní show: Peče, miluje a žije! - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Cukrář Josef Maršálek z televizní show: Peče, miluje a žije!

České Budějovice I Ve svých 38 letech toho má cukrář Josef Maršálek už opravdu hodně a mnoho toho taky dokázal. Kromě toho, že se stal hvězdou televizní show Peče celá země, skvěle se prosadil nejen u nás, ale hlavně v zahraničí, kde taky část svého života. Nějakou dobu pobýval i v Buckinghamském paláci.

 

Životní příběh Josefa Maršálka je skoro jako na romantický hollywoodský film, kterak si kluk z Moravy splnil svůj dětský sen. A jak sám říká, daří se mu to.

 

"Já si opravdu plním svůj sen, vlastně všechny své sny. Jsem za to osudu nesmírně vděčný. Mým krédem je péct, milovat a žít. Tak se taky jmenuje jedna z mých knih a to je vlastně náplň i mého života," říká velký sympaťák a profesionál každým coulem Josef Maršálek. 

 

Před 18 lety se z rodné Moravy vydal do Prahy, kde nikoho neznal, a to byl paradoxně odrazový můstek jeho dalšího života, toho, který si vysnil. Přesto, že to na začátku bylo hodně těžké.

 

"Stál jsem na tom pražském Hlavním nádraží, neměl práci, bydlení, jen pár tisíc korun našetřených z učitelského platu. Pak jsem si našel práci a ty věci se daly do pohybu. Kdo si to nezkusí, neuvěří...," vzpomíná Josef.

 

Pak s kamarádkou odjel do Anglie a postupně se vypracoval až na zástupce šéfcukráře v lukrativním a luxusním obchodním domě Harrods, který patří slavné miliardářské rodině Al-Fayed. To byla pro Josefa Maršálka veliká škola. Nějakou dobu strávil i v Buckighamském paláci.  Jeho skvělé zákusky ochutnala i britská panovnice Alžběta II. a její rodina, ale třeba i Elton John nebo řada dalších významných světových, ale i našich osobností. 

 

To, čeho dosáhl a co dělá dnes, nedělá ale pro slávu a obdiv. Ale proto, že ho to naplňuje a baví. A že si žije svůj sen. Bydlí s partnerem v jižních Čechách v domě, který si budují podle svého, pěstuje zeleninu, ovoce, ale také doma chovají želvy, šlechtěná morčata a je jim spolu moc dobře. 

 

"Já bych neměnil a tohle stěhování do jižních Čech bylo, věřím, mé poslední v životě. Máme velké plány a věříme, že se nám splní," přiblížil Maršálek, jenž přednáší, učí a předává své bohaté zkušenosti dalším. 

 

Před časem vydal i dvě knihy, které se staly doslova bestsellerem - Péct, milovat a žít, která popisuje cestu jeho začátků, až po téměř současnost a také Moderní česká cukrařina. Ta čerpá z naší bohaté cukrářské historie a opatrně a vkusně reflektuje 21. století, ve kterém žijeme.

 

Josef Maršálek je prý velmi rád, že žije v Česku, i po létech, která prožil v zahraničí. Přesto návrat do české relity nebyl úplně pozitivní.

 

"Největší šok byla personální situace na českém trhu práce. Jsem zvyklý opravdu tvrdě pracovat, dělal jsem deset let vždy tři týdny v kuse a poté týden dálkově na soukromých školách, učilištích i vysoké škole. Sedm let jsem to takto zvládal z Anglie. Nikdy jsem se nikde, kromě Česka, nesetkal s tím, že by zaměstnanec nepřišel do práce, nezvedal telefony, nepracoval nebo lhal tak, jako u nás. To mě tady na tom trochu mrzí, ale jinak jsem dnes naštěstí už v situaci, kdy dělám to co chci, s kým chci a mohu se rozhodovat za sebe. Kromě mé profese, která je mi i koníčkem jsou má velká rodina a přátelé pro mě vším," dodává Josef Maršálek.

 

Prozradil také, že se chystá i druhá řada televizní show Peče celá země, v přípravě jsou už castingy. Ale má i další nabídky na další projekty, které se chystají. 

Zdroj: Metropol / foto: archiv J. Maršálka a ČT

Josef Maršálek peče, miluje a žije

Televizní show Peče celá země bude mít i druhou sérii

S Terezou Bebarovou, Václavem Koptou a Mirkou van Glls Slavíkovou

Maršálek se vypracoval na špičkového cukráře a teď si plní své sny

Josef Maršálek se svým životním partnerem Petrem

Cokoli Pepa dělá, dělá to s láskou!

Tématické zařazení:

 » Kultura