Novoměstský pumptrack patří k největším u nás - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Novoměstský pumptrack patří k největším u nás

foto archiv

Nové Město na Moravě | Nové Město na Moravě s podporou Kraje Vysočina dokončuje projekt rozšíření nabídky cyklodestinace Novoměstsko. K populárním singletrackům, silničním, MTB a gravel okruhům přibyla aktuálně možnost přímo ve Vysočina Areně vyzkoušet asfaltovou pumptrackovou dráhu.

 

Poskytnutá dvoumilionová krajská dotace umožnila městu realizovat novou specifickou trať pro terénní cyklistiku, tzv. pumptrack, který patří aktuálně svými parametry k největším v Česku. Zprovozněný pumptrack vhodně doplní stávající síť singletracků a stane se prvním logickým kontaktem zejména malých a začínajících bikerů s terénní cyklistikou. Náklady na výstavbu pumptrackové dráhy dosáhly přibližně 2,8 milionu korun.

„Výstavbou pumptracku se nejen rozšířila nabídka sportovní a volnočasové infrastruktury pro obyvatele ze spádové oblasti, ale také očekáváme zatraktivnění cyklodestinace Novoměstsko v konkurenci dalších areálů zaměřených na milovníky terénní cyklistiky, zejména pak v cílové skupině rodin s dětmi,“ uvedla Jana Fischerová, náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů.

Nový a populární trend pumptrackových tratí dovoluje na relativně malé ploše vytvořit podmínky, které atraktivním způsobem nabízejí zejména mládeži a dětem získat první dovednosti a správné návyky pro jízdu v terénu. Jezdec se postupně zdokonaluje a používá „pumpování”, tedy pohyb nahoru a dolů jako hnací sílu jízdního kola namísto šlapání, odtud název pumptrack. Toto bylo zohledněno i při návrhu tratě, která je koncipována jako okruh pro začátečníky, na který pak navazují obtížnější pasáže. Svoje první dovednosti si tak mohou zlepšovat zejména začátečníci, ale trať je atraktivní výzvou i pro zkušené jezdce.

Umístění tratě přímo v areálu Vysočina Areny bylo zvoleno záměrně, v návaznosti na ostatní infrastrukturu a zázemí pro návštěvníky - parkoviště, sociální zařízení, půjčovna a servis kol, tzv. test centrum nebo občerstvení. „Některé pumptracky v Česku mají přírodní povrch z uježděné hlíny, jiné jsou asfaltové. Ve Vysočina Areně se zvolil asfaltový povrch, a to hned z několika důvodů. Je bezúdržbový, má široké spektrum využití jak pro jízdní kola, tak i skateboardy, inline brusle nebo dětská odrážedla. Navíc je provozuschopný už krátce po dešti a při mírnějších zimách v podstatě celoročně,“ upřesnil krajský cyklokoordinátor Petr Stejskal.

 

Zdroj: Metropol

Tématické zařazení:

 » Sport  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:


(Vyplňte pouze tehdy, jestliže chcete být informování o odpovědích na váš příspěvek)

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření