Nadace ČEZ i letos podporuje přípravu handicapovaných sportovců - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Nadace ČEZ i letos podporuje přípravu handicapovaných sportovců

Foto archiv

Praha – Nejlepší handicapovaní sportovci, zástupci Českého paralympijského výboru a jeho partneři se sešli na konci února v pražském Top Hotelu u příležitosti vyhlášení výsledků ankety Sportovec roku ČR 2017. Stejně jako v loňském roce i letos český paralympijský tým podporuje Nadace ČEZ, a to jedním milionem korun.

 

Do konečných výsledků ankety se nejvýrazněji promítly letní deaflympijské hry v tureckém Samsunu a také plavecké MS v Mexiku. Vítězem letošního ročníku se stal teprve šestnáctiletý tenista Jaroslav Šmédek, který přivezl zlato z letních deaflympijských her. Druhá příčka se letos rozdělila mezi lyžařku  Terezu Kmochovou a plavce Arnošta Petráčka. Nejlepším kolektivem byla vyhlášena sledge hokejová reprezentace, která bude za pár dní reprezentovat Česko na zimních paralympijských hrách v Koreji. Oceněni byli také jednotliví trenéři ze všech svazů spadajících pod Český paralympijský výbor a do Síně slávy vstoupil Libor Šnajdr, mimo jiné dlouholetý funkcionář sportu handicapovaných a bývalý předseda České asociace tělesně handicapovaných sportovců. 

 

Jedno z ocenění předával Daniel Novák, manažer Nadace ČEZ, která v loňském roce podpořila český paralympijský tým rovným milionem korun. „Získané prostředky byly použity ke zkvalitnění přípravy handicapovaných sportovců na kvalifikační závody na zimní i letní paralympijské hry, deaflympijské hry a Global Games. Pokryly s tím související výlohy a také obstarání kvalitního sportovního vybavení,“ uvedla výkonná předsedkyně Paralympijského výboru Alena Erlebachová.

Stejnou částkou se rozhodla Nadace ČEZ podpořit přípravu a zázemí paralympiků i v letošní sezóně.  „Sportovní úspěchy českých handicapovaných sportovců v tuzemských i mezinárodních závodech a na šampionátech jsou fascinující. Obecně pomáhají zvýšit povědomí veřejnosti o sportu handicapovaných a zároveň jsou silnou motivací pro mládež zapojit se do sportovních aktivit. Přeji našim lyžařům a sledge hokejistům úspěšnou účast na Zimních paralympijských hrách a mnoho pěkných zážitků. A stejně tak se těším i na další skvělé výkony ostatních handicapovaných sportovců, patří jim náš obdiv,“ poznamenala ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Český paralympijský výbor (ČPV) je zastřešujícím spolkem šesti svazů, jež jsou kategorizovány dle jednotlivých druhů postižení - zrakově, mentálně, tělesně, sluchově, spasticky a vnitřně postižených sportovců. ČPV zaštiťuje, koordinuje a řídí procesy spojené například s účastí sportovců na paralympiádách, deaflympiádách a Global Games. ČPV je členem Mezinárodního paralympijského výboru.

Zdroj: Ota Schnepp

Zdroj: Metropol

Tématické zařazení:

 » Sport