Handicapovaní lyžaři z Janských Lázní míří do Pchjongčchangu - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Handicapovaní lyžaři z Janských Lázní míří do Pchjongčchangu

Foto archiv

Hradec Králové | Trojice sportovců z Centra handicapovaných lyžařů bude v březnu reprezentovat Českou republiku na XII. zimních paralympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu. Centrum sídlící v Janských Lázních dlouhodobě podporuje Královéhradecký kraj, který pomohl financovat přípravy lyžařů na paralympiádu.

 

Na paralympijské hry do Jižní Koreje vyšle Česká republika šest alpských lyžařů. České barvy zde budou hájit tři sportovci z krajského Centra handicapovaných lyžařů – Pavel Bambousek, Miroslav Lidinský a Anna Pešková.

„Centrum handicapovaných lyžařů je ojedinělý projekt, který připravuje handicapované sportovce na vrcholné mezinárodní závody, jako jsou světové šampionáty či paralympijské hry. Kromě toho umožňuje vrátit se na svah lidem po úrazu i těm, kteří se narodili s handicapem. Královéhradecký kraj je díky tomu jediný region České republiky, kde se systematicky a dlouhodobě pracuje s cílovou skupinou handicapovaných lyžařů,“ zhodnotila význam činnosti centra náměstkyně hejtmana pro sport Martina Berdychová. „Jsem ráda, že jsme mohli pomoci v přípravách našich závodníků a přeji celé naší výpravě mnoho úspěchů na blížící se paralympiádě,“ dodala náměstkyně Berdychová.

Handicapovaní lyžaři závodí na tzv. monoski. Monoski je speciální sportovní nářadí, které kompenzuje fyzický handicap a umožňuje se zařadit mezi ostatní lyžaře. Monoski se skládá z jedné běžné lyže, na které je upevněna v silném vázání nosná konstrukce s tzv. skořepinou, ve které je lyžař posazen.

Královéhradecký kraj Centrum handicapovaných lyžařů podporuje dlouhodobě. V roce 2017 mu poskytl příspěvek v celkové výši 270 tisíc korun. Tyto finance centrum využívá pro nákup kompenzačních pomůcek, přípravu závodníků, ale i pro organizování mezinárodních závodů. Zatím poslední taková akce bylo Mistrovství České republiky 2018 World Para ALPINE SKIING, které se uskutečnilo 17. a 18. února 2018 v Rokytnici nad Jizerou.

 

Zdroj: Metropol

Tématické zařazení:

 » Sport