Oddělení sportovní medicíny v Masarykově nemocnici má za sebou úspěšný rok, nový přístroj umožňuje sportovce lépe testovat - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Oddělení sportovní medicíny v Masarykově nemocnici má za sebou úspěšný rok, nový přístroj umožňuje sportovce lépe testovat

zdroj: KZ

Ústí nad Labem | Oddělení sportovní medicíny Krajské zdravotní, a. s. - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., které bylo otevřeno v ústecké nemocnici loni v září, má za sebou úspěšný rok činnosti.
Specializované...

 

zdravotnické pracoviště poskytuje komplexní zdravotní péči o rekreační i závodní sportovce všech věkových kategorii různé výkonnosti v regionu Ústeckého kraje. Nyní má pro ně k dispozici nový přístroj, který si přímo "v akci" prohlédli i zástupci vedení Krajské zdravotní, a. s. - předseda představenstva Ing. Jiří Novák, generální ředitel Ing. Petr Fiala, náměstek pro řízení zdravotní péče MUDr. Aleš Chodacki, a také ředitel zdravotní péče Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., MUDr. Josef Liehne.  
Peak Bike od firmy Monark s typovým označením Ergomedic 894 E je v podstatě kolo určené k specifickému testování anaerobní zdatnosti. Toto kolo dokáže po spuštění závaží, určené dle hmotnosti testovaného sportovce, udržet konstantní odpor nezávisle na rychlosti šlapání. 
"Na přístroji provádíme testování rychlostně- silového typu sportovců. Tento test je jediný, který dokáže testovat zátěž v prvních třiceti sekundách až dvou minutách. Díky tomuto jsme schopni získat informaci, jaký výkon je sportovec schopen podat v anaerobní fázi zátěže. Tedy v době, kdy je pohyb energeticky hrazen hlavně z cukrů uložených ve svalech. V této době zátěže se rychle v těle akumuluje kyselina mléčná - laktát -  a nastupuje výrazný pocit únavy. Jestliže je sportovec geneticky a tréninkově dobře připravený, dokáže i za těchto podmínek podat dobrý sportovní výkon. Právě vysoké hladiny laktátu a tím vznikající únava ovlivňují motorickou přesnost pohybu. Při opakování tohoto testu během sezony lze pak porovnat hráčovu tréninkovou přípravu a dispozice. U hokejisty lze tak třeba určit, zda jde o vhodný typ k nasazení v závěru utkání, kdy je menší počet hráčů a častější střídání," vysvětlil primář oddělení sportovní medicíny MUDr. Pavel Neckař před ukázkou zátěžového testu hráče mistrovského klubu rugby Dragons Teplice.  
Nákup přístroje je financován z vlastních zdrojů Krajské zdravotní, a. s. Částka včetně DPH činí 227 359 Kč.
"Jsem rád, že si specializované oddělení, jediné pracoviště s tímto zaměřením v Ústeckém kraji, velmi rychle vydobylo renomé a stalo se významnou součástí Krajské zdravotní. Chci zdůraznit, že zdravotní péče je zde poskytována v úzké spolupráci s ostatními interními i chirurgickými obory ústecké Masarykovy nemocnice. To považuji i pro další práci oddělení za velmi důležité. Do dalšího roku činnosti přeji panu primáře a celému kolektivu pracovníků hodně úspěchů," uvedl Ing. Jiří Novák, předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s.
"Chci vyzdvihnout jedinečnost tohoto zdravotnického pracoviště, od jehož vzniku uplynul minulý měsíc právě rok. Vždyť zázemí pro sportovní medicínu v takovém rozsahu v Ústeckém kraji mnoho let citelně chybělo. Přeji zdejšímu týmu, ať se mu jeho práce nadále daří a ať stále roste počet spokojených klientů a pacientů, kterým pomáhá," řekl Ing. Petr Fiala, generální ředitel Krajské zdravotní, a. s.
"Oddělení sportovní medicíny vedené primářem Neckařem si za rok svého působení získalo velkou odbornou prestiž a rozsáhlou klientelu z celého kraje od vrcholových sportovců až po ty, kteří sportují rekreačně. Chtěl bych zdůraznit, že oddělení není jenom ambulantní, ale jeho lékaři provádějí i náročné operativní zákroky," upozornil MUDr. Josef Liehne, ředitel zdravotní péče Krajské zdravotní, a. s. - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. 

Zdroj: KZ

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zdraví  

 » Sport