Pirátští ministři zveřejnili majetková přiznání, vybízejí k tomu i ostatní - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Pirátští ministři zveřejnili majetková přiznání, vybízejí k tomu i ostatní

ilustrační fotografie

10. května 2022, 10.38 | (ČTK) - Ministři nominovaní Piráty do vlády Petra Fialy (ODS) dnes zveřejnili svá majetková přiznání a ke stejnému kroku vyzvali i další politiky. V tiskové zprávě současně podpořili přijetí novely zákona o střetu zájmů, která má zajistit, aby zveřejňování bylo pro politiky povinné. Na novelu se minulý týden ve Sněmovně nedostalo kvůli opozičním obstrukcím u předcházejících bodů.

 

Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve svém vstupním majetkovém oznámení při příchodu do vlády zmínil, že je jednatelem společnosti 1. Pirátská. Ve funkci ho v březnu vystřídal místopředseda Pirátů Martin Jiránek. Do oznámení zapsal také byt v pražské Michli a tři úvěry včetně hypotečního.

 

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) vykázal podíl v bytovém družstvu na pražských Hradčanech. Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) pak v hlášení uvádí několik nemovitostí v Třebíči a okolí, které zahrnují budovu s číslem popisným, les, ornou půdu i vodní plochu.

 

Server Seznam Zprávy dnes napsal, že minulý týden o oznámení požádal všechny ministry. Dokument, kde museli uvést údaje o nemovitostech, akciích či dluzích, poskytlo obratem několik ministrů. Další však odkázali na to, že se veřejnost k informacím dostane, až bude schválena novela zákona o střetu zájmů.

 

Vedle pirátských ministrů poskytli oznámení serveru také premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremiéři Vít Rakušan (STAN) a Marian Jurečka (KDU-ČSL). Z ministrů již server dostal přiznání také od ministra průmyslu Jozefa Síkely (za STAN), ministra dopravy Martina Kupky (ODS), ministra školství Petra Gazdíka (STAN), ministra zemědělství Zdeňka Nekuly, ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (oba KDU-ČSL) a ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN).

 

Centrální registr oznámení není aktuálně dostupný občanům ani médiím. Piráti prosazují, aby to novela změnila. "Novela zavede, aby byla přiznání zveřejňovaná povinně, a lidé tak viděli politikům pod prsty. S novelou budou mít utrum konečně i politici, kteří by chtěli zneužívat média nebo odsávat peníze daňových poplatníků pro svoje firmy," uvedl Bartoš. Projednání předpisu nyní blokuje opozice, doplnil.

 

Novela především mění ustanovení, které brání poslancům, senátorům nebo členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Aby nebylo možné zákaz obcházet, má se nově vztahovat na skutečného majitele provozovatele médií, nikoli na ovládající osobu. Podobně tomu podle předlohy bude u společností v případě omezení u veřejných zakázek, dotací a investičních pobídek, které míří na členy vlády.

Zdroj: ČTK

Tématické zařazení:

 » Politika  

 » Aktuality  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření