Soud zrušil pokutu, kterou dostala Samková za prokletí velvyslance - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Soud zrušil pokutu, kterou dostala Samková za prokletí velvyslance

Ilustrační fotografie

3. května 2022, 09.24 | Praha 2. května (ČTK) - Pražský městský soud zrušil rozhodnutí České advokátní komory (ČAK), která před třemi lety uložila advokátce Kláře Samkové pokutu ve výši 25.000 korun za její veřejný projev, při němž v červnu 2016 proklela tureckého velvyslance.

 

Vyjádření není podle soudu kárným proviněním, protože ho právnička nevyslovila při výkonu advokacie. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

 

"Tento případ je jedním z dokladů toho, že sami advokáti jsou připraveni, prostřednictvím nezávislých orgánů stavovské samosprávy, uplatňovat na chování a jednání advokátů vyšší morální standardy než Městský soud v Praze," uvedla Chaloupková. Podle kárné komory ČAK je advokát kárně odpovědný i za svá veřejná vyjádření pronesená mimo výkon advokacie.

 

V projevu, který zazněl 7. června 2016 před tureckou ambasádou, Samková na adresu velvyslance Ahmeta Bigaliho uvedla: "A protože, pane velvyslanče, nerozumíte diplomatickému protokolu, udělám teď něco, čemu budete rozumět: proklínám vás, proklínám vás, proklínám vás. Umřete dřív, než zplodíte syny, a umřete beze cti."

 

Shromáždění zhruba padesátky lidí před velvyslanectvím se konalo kvůli možnému postihu Samkové za to, že na sněmovním semináři zařadila islám na úroveň totalitních režimů. Velvyslanec totiž po semináři označil vyjádření Samkové za urážku islámu a vyzval k jejímu vyšetřování. Policie věc později odložila s tím, že výroky byly v mezích svobody projevu.

Zdroj: ČTK

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

 » Zajímavosti