Plošná pomoc 5000 korun by nebyla spravedlivá, oponoval Fiala Zemanovi - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Plošná pomoc 5000 korun by nebyla spravedlivá, oponoval Fiala Zemanovi

2. května 2022, 08.13 | Praha 1. května (ČTK) - Pomoc 5000 korun pro všechny rodiny by podle premiéra Petra Fialy (ODS) nebyla spravedlivá, lidé s vysokými příjmy ji nepotřebují. Reagoval tak na slova prezidenta Miloše Zemana v rozhovoru na CNN Prima News, který podporu pro rodiny s ročním příjmem do milionu korun čistého označil za de facto plošnou. Vláda v sobotu upřesnila, že půjde o milion korun hrubého. Fiala novinářům u příležitosti zahájení kampaně koalice Spolu před pražskými komunálními volbami také řekl, že nesouhlasí se Zemanovým návrhem posunout termín ukončení těžby uhlí v ČR. Bude to podle něj až poslední krok, když se nepodaří jinak dosáhnout energetické bezpečnosti a nižších cen energií.

 

Vláda oznámila příspěvek pro rodiny ve středu, parametry upřesnil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v sobotu. "Nedává smysl, aby dostávali (příspěvek) lidé, kteří mají vysoké příjmy. To je přesně ta cesta, kterou šla minulá vláda a která nás stojí hrozně peněz. Ani to není spravedlivé," řekl Fiala. Podle něj je mířený na rodiny, kde oba rodiče berou zhruba průměrnou mzdu, nebo samoživitele.

 

Vysvětlil také, jak vznikla nejasnost ohledně výše příjmů pro nárok na příspěvek. "My jsme od rána byli ve Sněmovně, pak jsme do večera jednali na vládě. Zvažovalo se tam několik variant, které jsme měli od našich expertů, jak to přesně nastavit," uvedl. Jurečka pak podle něj zmínil druhou variantu, než na které byla shoda. "V zápětí to bylo opraveno. Prosím všechny o porozumění, jsme také jenom lidi," dodal. Vláda podle něj zatím schválila jen politický úmysl, v konkrétním usnesení už pochybnosti nebudou.

 

Návrh SPD, aby se příspěvek vztahoval i na rodiny s dospělými studujícími dětmi nebo postiženými dětmi, Fiala odmítl. "Pokud jde o handicapované osoby, tam chystáme speciální soubor podpory, aby si i ony mohly poradit s rostoucími cenami energií a všeho kolem," řekl.

 

Zeman také v souvislosti s válkou na Ukrajině a dodávkami z Ruska doporučoval posunutí ukončení těžby uhlí v ČR až na rok 2048, vláda směřuje k roku 2033. "To asi není úplně správná cesta. My se musíme především snažit, abychom měli do budoucna takový energetický mix, který bude pro občany cenově přijatelný, bude energeticky bezpečný a bude omezovat používání fosilních zdrojů," řekl Fiala. Vláda chce podle něj dál rozvíjet jadernou energetiku a obnovitelné zdroje, například fotovoltaiku na střechách.

 

"Datum ukončení těžby je možné zvážit, ale třeba až v závislosti na tom, když se nám nepodaří to nahradit jinými zdroji. Byl by to až poslední krok," dodal. Nesouhlasí ani se stanovením maximálních cen energií, které navrhuje kromě Zemana i opozice. Zní to podle něj jednoduše, ale je to složitý krok, který se kvůli různým smlouvám s dodavateli stejně neprojeví hned.

 

Prezident v rozhovoru uvedl, že Fialovi sdělil důvody, proč opakovaně nechce šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku jmenovat generálem. Premiér je ale nechtěl komentovat. "Mohly by se dotýkat osobních věcí a to není namístě. Žádal jsem, aby ta tvrzení byla podložená nějakými důkazy a to se nestalo," řekl pouze.

 

Reagoval také na prezidentovu kritiku předsedkyně Sněmovny a šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Zeman ji označil za nedemokratickou za její výroky o opozici. "Možná by bylo dobré, kdyby se pan prezident překonal a setkal se s paní předsedkyní Poslanecké sněmovny Pekarovou Adamovou. On ten osobní rozhovor by mu leccos objasnil," řekl. Podle něj by prezident pak pravděpodobně svůj názor změnil. "Ono je vůbec škoda, že se tak vysocí ústavní činitelé nesetkávají," dodal.

Zdroj: ČTK

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika