Piráti navrhli odvolání hejtmana Ústeckého kraje,bod se nedostal do programu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Piráti navrhli odvolání hejtmana Ústeckého kraje,bod se nedostal do programu

25. ledna 2022, 10.08 | Piráti navrhli na včerejším jednání zastupitelstva Ústeckého kraje odvolání hejtmana Jana Schillera (ANO). Bod neprošel hlasováním do programu, pro bylo 11 zastupitelů, proti 32 a zdrželo se jich pět.

 

Piráti návrhem reagovali na to, že státní zástupce obžaloval hejtmanovu bývalou poradkyni Vladislavu Marschallovou. Podle obžaloby si nechávala neoprávněně vyplácet peníze od společnosti Krajská zdravotní za práci, kterou podle vyšetřovatelů neodvedla. Krajskou zdravotní, pod niž spadá sedm nemocnic na severu Čech, vlastní Ústecký kraj.

 

Marschallová byla zaměstnána jako poradkyně na hejtmanství s odměnou 40.000 korun měsíčně a kromě toho měla dvě poradenské smlouvy v Krajské zdravotní. Poté, co se loni v únoru objevily pochybnosti ohledně její práce, skončila v Krajské zdravotní, jako poradkyně hejtmana Schillera i jako místopředsedkyně krajské buňky ANO. Podle jedné smlouvy s Krajskou zdravotní měla pracovat na 0,7 úvazku jako koordinátorka očkovacích míst. Podle druhé smlouvy, dohody o pracovní činnosti, se měla věnovat PR a komunikaci s médii. Na základě obou smluv měla dostávat celkem 130.000 korun měsíčně.

 

"Návrh je reakcí na takzvanou kauzu Marschallová, jak tomu říkají média i veřejnost," uvedla opoziční zastupitelka Kateřina Stojanová (Piráti), jež chtěla odvolání hejtmana do programu jednání zařadit. "Výsledky vyšetřování dospěly k odůvodněnému závěru, že je potřeba paní Marschallovou postavit před soud," doplnila Stojanová. Řekla, že Marschallová okrádala občany kraje o peníze. Podle ní by měl hejtman vyvodit politické důsledky.

 

Hejtman dnes řekl, že ze strany Pirátů jde o kampaň. "Já už jsem kauzu ukončil, vyvodil jsem z toho důsledky," uvedl Schiller s tím, že Marschallová skončila jako jeho poradkyně i v Krajské zdravotní. "S touto kauzou nemám nic společného," řekl hejtman a podotkl, že k případu nevypovídal u policie. "To, že spolupráce s paní Marschallovou byla ukončena, já, pardon, považuji za úplnou samozřejmost," řekla v reakci na hejtmanova slova Stojanová.

 

Opoziční zastupitel Milan Šťovíček (STAN) řekl, že kauza poškozuje dobré jméno zastupitelstva i rady, s čímž souhlasil i další opoziční zastupitel Jaroslav Komínek (KSČM). "Stačilo jediné, aby si politická koalice nezaměstnala své kamarády na posty v úřadu," uzavřel.

Zdroj: ČTK

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

 » Kraje  » Ústecký  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:


(Vyplňte pouze tehdy, jestliže chcete být informování o odpovědích na váš příspěvek)

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření