Rozpočtový výbor podpořil návrh zmrazit platy ústavních činitelů - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Rozpočtový výbor podpořil návrh zmrazit platy ústavních činitelů

11. ledna 2022, 12.23 | Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil Sněmovně, aby schválila beze změny vládní návrh, který do konce roku zmrazuje platy ústavních činitelů. Výbor nepodpořil návrh poslance SPD Jana Hrnčíře, který chtěl prodloužit zmrazení do konce roku 2025. Hrnčíř označil vládní návrh za málo ambiciózní. Sněmovna má vládní předlohu schvalovat ve stavu legislativní nouze dnes odpoledne. Pro kladné stanovisko hlasovalo 19 členů výboru, proti nikdo, dva poslanci se zdrželi.

 

Vláda minulý týden schválila návrh, aby platy politiků, soudců a státních zástupců zůstaly od února stejně vysoké jako loni. Důvodem jsou snahy snížit výdaje státního rozpočtu. Návrh však narazil na výhrady předsedy Legislativní rady vlády Michala Šalomouna (za Piráty), který mimo jiné upozorňoval na to, že projednávání návrhu v režimu legislativní nouze může narazit u Ústavního soudu, pokud by se k němu někdo obrátil. Varoval také před tím, že návrh se může dostat do rozporu s ústavním pořádkem, protože zasahuje i do platů soudců.

 

Obdobně se vyjádřila i Unie státních zástupců. Schvalování normy v režimu legislativní nouze by navíc podle unie bylo porušením standardního legislativního procesu.

 

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), který návrh před výborem uvedl, poukázal na to, že jde o návrh ve výjimečné situaci, který by měl platit jen 11 měsíců do konce letošního roku. Odhadovaná úspora 600 milionů korun není podle něj úplně zanedbatelná částka. Argumentoval také tím, nejde o omezení výlučně vůči soudcům a státním zástupcům, ale o opatření směřující vůči velké skupině pracovníků.

 

Jurečka zastává názor, že panují argumenty pro projednávání návrhu v legislativní nouzi. "Jsou to ty kroky, které vedou k tomu, abychom snížili zatížení rozpočtu,“ řekl České televizi a ČTK. Otázku ústavnosti musí posoudit Ústavní soud, míní. "Já jenom jako politik a jako ministr vlády říkám, že jsme se vypořádávali i s těmi bývalými nálezy Ústavního soudu, a není to možné označit jako restriktivní krok jenom vůči úzké skupině například soudců a státních zástupců,“ dodal. "Ta skupina dalších lidí, kterým jsou zmrazené platy na rok 2022, je opravdu obrovská,“ řekl.

 

Plat politiků od letošního ledna vychází z částky 89.155 korun. Podle schváleného návrhu zůstane základna stejná jako loni a předloni, měla by činit 84.060 korun. U soudců to místo 106.986 korun bude 100.872 korun a u státních zástupců po zmrazení místo 96.287,40 Kč pro letošek 90.748,80 Kč.

Zdroj: ČTK

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření