Fiala přednese první novoroční projev v pozici předsedy vlády - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Fiala přednese první novoroční projev v pozici předsedy vlády

Zdroj: Wikimedia

20. prosince 2021, 14.57 | Premiér Petr Fiala (ODS) na počátku roku přednese svůj novoroční projev. ČTK to dnes sdělil mluvčí vlády Václav Smolka. Půjde tak o první Fialův projev v pozici předsedy vlády. V plánu má na Nový rok k národu promluvit také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nikoli.

 

Fialův předchůdce Andrej Babiš (ANO) přednesl novoroční projev v posledních dvou letech, o rok dříve poskytl na Nový rok rozhovor televizi. Letošní Babišův proslov se týkal zejména koronavirové pandemie.

 

Předsedové vlád promlouvali na Nový rok několik let po druhé světové válce. V roce 2006 krátce po silvestrovské půlnoci přednesl novoroční projev tehdejší premiér Jiří Paroubek prostřednictvím už zaniklého kabelového a satelitního kanálu 24cz.

 

Vystrčil bude projevem pokračovat v tradici, kterou založil jeho předchůdce Jaroslav Kubera (ODS). Naopak Pekarová Adamová nenaváže na předchozího předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). "Svůj vlastní projev neplánuji právě proto, že u předsedy dolní komory nejsou dlouholetou tradicí," uvedla.

 

Novoroční, případně vánoční projev, pronášeli v Československu či České republice zejména prezidenti. Tradici promluv zahájil už první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, ve 30. letech minulého století přešel k vánočním poselstvím. K novoročnímu termínu prezidentských projevů se vrátil Klement Gottwald. Poslední novoroční prezidentský projev měl roku 2013 Václav Klaus. Prezident Miloš Zeman nahradil proslovy hlavy státu na počátku roku vánočním poselstvím, které se vysílá 26. prosince.

Zdroj: ČTK

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření