Ústecký kraj schválil schodkový rozpočet s největšími investicemi v historii - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ústecký kraj schválil schodkový rozpočet s největšími investicemi v historii

13. prosince 2021, 13.20 | Ústecký kraj dnes schválil rozpočet na příští rok s investicemi za 2,1 miliardy korun, což je nejvíce v historii. Výdaje jsou ve výši téměř 25 miliard korun, oproti příjmům jsou vyšší o 1,15 miliardy. Schodek pokryjí přebytky z předchozích let a úvěr. Po více než hodinové rozpravě hlasovalo pro rozpočet 49 zastupitelů, nikdo nebyl proti a čtyři se zdrželi. Výhrady měla opozice ke způsobu projednávání rozpočtu, nikoliv k jeho obsahu.

 

Největší investicí kraje budou stavební úpravy a dostavba areálu Gymnázia a Střední školy Dr. Šmejkala v Ústí nad Labem za 232 milionů korun. V plánu je budování cyklostezky u Ohře, kterou doposud stavěla města. Investice míří také do oprav silnic a mostů.

 

Realizaci projektů chce kraj financovat z přijatého úvěru, čerpat z něj chce přes 600 milionů korun. Pro Krajskou zdravotní, pod kterou patří sedm nemocnic na severu Čech, je v rozpočtu připraveno 400 milionů korun a 19 milionů korun je určeno na provoz protialkoholní záchytné stanice v Teplicích. Nejvíce peněz v historii je v rozpočtu vyčleněno na sport, především mládežnický, což pochválila opozice. Celkem je pro sport určeno 50 milionů korun, z deseti na 20 milionů korun stoupla dotace na obnovu památek.

 

Nový dotační program je určen na podporu menšin, naopak omezeny jsou individuální dotace ve fondu hejtmana, v němž v minulosti bývalo okolo 50 milionů korun. "Rozpočet jsme sestavovali opatrně s ohledem na současnou situaci, přesto máme díky výhodnému úvěru přijatému v zimě dostatek zdrojů na investice," uvedl náměstek hejtmana Jiří Kulhánek (ODS).

 

V letošním roce kraj hospodaří se schodkem 769,79 milionu korun a výdaji 21,581 miliardy.

Zdroj: ČTK

Tématické zařazení:

 » Politika  

 » Aktuality  

 » Kraje  » Ústecký